Bőrrákot okoz a műkörmös UV lámpa?

merikai bőrgyógyászok szerint a műkörmös UV lámpák megfelelő védelem nélkül ugyanolyan károsak lehetnek az egészségre, mint a szoláriumok.

Az elmúlt években az amerikai nők körében is egyre nagyobb divat lett a manikűr és a műköröm. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a körömlakk szárításához használt UV lámpák károsíthatják az egészséget. A Georgia Regents Egyetem orvosi karának kutatói 16 műkörömszalonban hasonlították össze a lámpák hatását, és arra jutottak, hogy a készülékek intenzitása változó, de mindegyik kibocsát UVA és UVB sugarakat is, amelyek roncsolhatják a bőrszöveteket és bőrrákot is okozhatnak.

A műkörmös UV lámpák többsége olyan UVA sugarakat bocsát ki, mint a szolárium ágyak, de jóval kisebb mértékben. Értelemszerűen a műkörmösnél jóval kisebb veszélynek teszik ki magukat a vendégek, ugyanakkor vannak, akik túl sűrűn, havonta vagy hetente keresik fel a szalonokat, és ezzel a bőrroncsolás küszöbére sodorják magukat – figyelmeztet Lyndsay Shipp, a kutatást vezető orvos.

Jenny Kim, a kaliforniai UCLA egyetem egészségügyi központjának bőrgyógyásza egyelőre nem tapasztalta, hogy megnőtt volna azoknak a betegeknek a száma, akiknek a kezükön alakult ki valamilyen rákos daganat. A doktornő ugyanakkor úgy véli, hogy ez a szám emelkedni fog a műkörmök, a gél és az UV lámpák terjedésével, amennyiben a szalonokban nem alkalmaznak megfelelő védelmet a káros hatások ellen.

A bőrgyógyász a vendégeknek és a manikűrösöknek magas faktorszámú fényvédő krémek és UV-védelmet nyújtó kesztyűk használatát javasolja, illetve olyan LED lámpákat, amelyek az UV-sugarakkal szemben kevésbé káros alternatívát jelenthetnek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez