Drónokat vetnének be Ohio börtönei

Ohio állam büntetés-végrehajtási intézményeiben repülő kamrákkal, vagyis drónokkal egészítenék ki a meglévő megfigyelőrendszereket.

George Orwell klasszikus regénye, az 1984 hangulatát idézi, ha az ember belegondol abba, hogy a lakóhelye és az otthona környékét folyamatosan a rendőrség által irányított repülő kamerák, vagyis drónok pásztázzák. Bekukkantanának az ablakon, a fejünk felett repkednének a kerti grillezésen vagy kutyasétáltatás közben… Privát szféra, magánélet nem lenne többé. Ugye, milyen kellemetlen?
Mi a civil életben kényelmetlen, az működhet a börtönökben, ezért Ohio államban most valami hasonlón gondolkodnak. A büntetés-végrehajtási hatóságok azt tervezik, hogy drónokat vetnek be. A levegőben szárnyaló, távirányítású kamerák ugyanis azt is látnák, ami eddig láthatatlan volt. A kamerákat infravörös érzékelőkkel is felszerelnék, amelyek a sötétben is képesek érzékelni, ha a rabok vagy a civilek túl közel mennek a kerítésekhez.
-A drónokkal gyakorlatilag kiterjesztenénk az őrök a biztonsági kamerák teljesítményét – fogalmazott Ed Voorhies, az ohiói büntetés-végrehajtási intézetek vezetője.
A hatóságok a döntés előtt a lakosság véleményét is kikérnék, de bármilyen döntés is szülessen, a börtönöknél kevesebb alkalmas helyszín van a drónok munkába állítására. Ezt még azok sem vitatják, akik amiatt aggódnak, hogy a kamerák esetleg zavarhatják a civileket és korlátozzák a személyiségi jogokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez