Újabb probléma a szülők nélküli menekült gyerekekkel

Tömegével érkeznek az USA-ba olyan közép-amerikai gyerekek, aki szülők nélkül, egyedül lépik át a határt. A kis bevándorlók komoly feszültségeket okoznak.

A bevándorlók kérdése újra parázs téma az amerikai politikában. A külföldiektől eddig főleg azért tartottak, mert azok elveszik a munkahelyeket, illetve ha nem dolgoznak, akkor bűnözői életmódot folytatnak. Most a kérdéskör egy újabb aspektusa miatt áll a bál: a bevándorlók legújabb hullámában ugyanis gyerekek érkeznek az országba Közép-Amerikából, méghozzá egyedül, szülők nélkül. Az amerikai szövetségi törvények értelmében gyereket nem lehet visszatoloncolni bírósági végzés nélkül a hazájába. Mivel a bíróságokon már több száz hasonló eset halmozódott fel, az ítélethozatal pedig időbe telik, a gyerekeket addig el kell valahol szállásolni…
A bevándorló gyerekek egy részét az amerikai kormány ideiglenesen Virginia államban, Prince William megyében helyezte el a „Fiatalok a Holnapért Központban”. Ez azonban nem nyerte el a helyi politikusok tetszését. Az egyik megyei vezető, Corey Stewart elmondta: – A szövetségi kormány egy szóval sem említette nekünk, hogy a mi megyénkben szállásolja el ezeket a gyerekeket. Mi pedig aggódunk a lehetséges fertőző betegségek miatt – mondta a politikus.


A környékbeliek egy része osztja ezt a véleményt. – Minket senki sem kérdezett meg, mielőtt idehozták őket. Egyszer csak felbukkantak nálunk. És ha valami probléma lesz, azt ki fogja kezelni? – kérdezi Michael Oaks, egy Bristow-i lakos. – Engem sokkal jobban érdekelne hogyan akarják kezelni az egész bevándorlási kérdéskört, mert a jelek szerint Barack Obama elnök a saját kénye-kedve szerint cselekszik – fogalmazott Laura Castillo, a virginiai Mourinton egyik lakója.
Más környékbeliek sokkal pozitívabban látják a helyzetet. – Mindaddig, amíg a gyerekeket megfelelő módon elzárják, és az egészségügyi hatóságok gondjukat viselik, nincs okom arra, hogy ne bízzam a hatóságokban – mondta a Bristow-i Un Lee.
-Úgy gondolom, hogy a gyerekekről gondoskodni kell függetlenül attól, hogy honnan és milyen körülmények között érkeztek ide – mondta Marcus Smith, aki szintén Bristow-ban él.
Az Amerikai Egyesült Államok területén jelenleg több száz gyereket kezelnek menekültként, akiket ideiglenes befogadó állomásokon helyeztek el. A kormánynak hamarosan döntenie kell arról, hogy befogadja vagy hazatoloncolja őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez