Clinton a legnépszerűbb elnökjelölt

A legfrissebb felmérések szerint Hillary Clinton nemcsak a legismertebb, de a legnépszerűbb is azon politikusok közül, akik esélyesek az amerikai elnöki posztra 2016-ban.

A volt amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton messze a legismertebb politikus azok közül, akik eséllyel indulhatnak a 2016-os elnökválasztáson – derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. A július 7. és 10. között végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezett amerikaiak 91 százaléka tisztában volt azzal, hogy kicsoda Hillary Clinton és 55 százalékuk azt mondta, hogy szívesen látná őt két év múlva az elnöki székben.

Összehasonlítva a Fehér Házban dolgozó demokrata és republikánus politikusokkal, messze az ő eredményei a legkiemelkedőbbek. Joe Biden alelnök ismertsége csak 80 százalékos és csak a megkérdezettek 38 százaléka örülne, ha ő lenne Barack Obama utódja. Elizabeth Warren szenátornőt csak 100-ból 38 amerikai ismeri, így nem csoda, hogy csupán 21 százalék látná őt szívesen elnökként.

A volt arkansasi kormányzó, Mike Huckabee ismertsége elég magas, 54 százalékos, ugyanakkor a vallásos, jobboldali, konzervatív politikust a megkérdezettek 33 százaléka támogatná az elnökválasztáson.

 Jeb Bush volt floridai kormányzó nevét a válaszadók 65 százaléka hallotta már. Ez nem csoda, hiszen a családban már két amerikai elnök is volt: az édesapja, George Bush és a testvére, George W. Bush. Ennek ellenére Jeb Bush támogatottsága mindössze 31 százalékos lenne, ha indulna a 2016-os elnökválasztáson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez