Az Apple egy napenergiával működő farmba fektet be pénzt

Sajtóértesülések szerint az Apple azt tervezi, hogy 55 millió dollárt fektet be egy napenergiával működő gazdaságba az észak-karolinai Claremont városában.

A százhektáros farm a várakozások szerint 17,5 megawatt áramot fog termelni, és már a felépítése során 75 helyi lakosnak biztosít munkahelyet. A sajtó szerint igazán jó üzlet ezen a településen ilyen üzletbe fektetni a pénzt, ugyanis az észak-karolinai adótörvények rendkívül kedvezőek a napenergiával működtetett, környezetbarát rendszerek esetében.

Az Apple szóvivője, Chris Gaither nem cáfolta a hírt, ám azt nyilatkozta, hogy a cég még nem döntött a helyszínről. Annyit elárult, hogy Claremont jó esélyekkel indul, ugyanis a tervezett farm közel esne az informatikai óriáscég egyik központjához, amely Maidenben található.

Az Amerikai Egyesült Államokban Kalifornia és Arizona után Észak-Karolina a harmadik helyen áll azon államok között, amelyek területén 2013-ban a legtöbb napenergiával működő rendszer kezdte meg működését. Észak-Karolinában már 335,4 megawatt áramot termelnek így, ami 31.000 család otthonának energiaellátását fedezné, ugyanakkor az így keletkezett áramot jelenleg elsősorban ipari célokra használják fel. Gary Cook, a Greenpeace vezető IT elemzője szerint a napenergia kérdése most fog igazán felpörögni Észak-Karolinában.

A napelemekkel felszerelt házak tulajdonosai 20 százalékot spórolhatnak meg a rezsiköltségeiken, ami Hawaii, Kalifornia és az észak-keleti államok esetében még több lehet a napsütéses órák magas száma miatt. Az USA területén a szakértők szerint 3-4 éven belül már 50 millió otthon spórol majd ezzel a környezetbarát módszerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez