Egy amerikai laborban fekete himlőt találtak

Van aki örökre elveszettnek hitt zoknikat talál meg a költözéskor, az amerikai National Institutes of Health tudósai pedig néhány fiola fekete himlőt.

A baj csak az, hogy nemzetközi egyezmény alapján nagyon veszélyes himlőből csak két laboratórium tarthatna a világon. Az egyik az atlantai Centers for Disease Control and Prevention, a másik pedig az orosz VECTOR Institute. Arra nincs bizonyíték, hogy a most megtalált fiolákat valaha is felhasználták volna bármire, senki nem is betegedett meg tőlük.

Az intézet szerint a minták az ötvenes évekből származhatnak, amikor még rengeteg laboratórium tartott fekete himlőt kutatási célokra. A megfelelő hatóságok azért még nyomozzák, hogy pontosan ki készítette a mintákat, és rakta be a nem használt hűtőbe őket. Az üvegcsékre legalább ráírták, hogy „variola”, ami a fekete himlő tudományos neve, a hűtőben talált többi üvegcse viszont egyáltalán nem volt felcímkézve. A vírusokat még július elsején találták meg a tudósok.

A tesztek alapján hat üvegcsében volt fekete himlő, a többiben nem. A vírusokat meg fogják semmisíteni. A védőoltásoknak köszönhetően a fekete himlő 1979-ben tűnt el a földről. Ugyanebben az évben a világ laboratóriumai megegyeztek, hogy megsemmisítik a vírusmintákat vagy elküldik őket a két tárolásukra alkalmas labor egyikére. A vírus mára kihalt, így oltásra sincs szükség ellene: csak a himlővel dolgozó tudósok kapnak ilyet. Gyógymódja nincs, harmincszázalékos hatékonysággal öl.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez