Ma 125 éves a The Wall Street Journal

Ma ünnepli 125. születésnapját a The Wall Street Journal. Az első példány 1989. július 8-án jelent meg. Az alapítók Charles Dow és Charles Bergstresser újságírók voltak, akikhez csatlakozott harmadikként Edward Jones statisztikus. Ők fektették le az alapjait a mai működő Dow Jones Company szolgálatának, amely a New York-i – vagyis a Wall Street-i – tőzsdeindexről tájékoztatja a világot.

1902-ben – Dow halálakor – Clarence W. Barron újságíró vette meg a lapot 130 ezer dollárért. Akkor a The Wall Street Journal még csak napi 7000 példányban kelt el, 1920-ra azonban már elérte az 50 ezres példányszámot. A hőskor vezetői megteremtették Amerikában a független gazdasági újságírás alapjait.

A lap kezdettől fogva felvállalta a legélesebb politikai és gazdasági vitákat, és vezető szerepet visz az amerikai tényfeltáró újságírásban is. Összesen 34 alkalommal tüntették ki a lapot Pulitzer-díjjal, először 1947-ben, utoljára 2007-ben. Internetes portálja 1996-ban indult be. 2008-ban jelent meg a luxuskiadású The Wall Street Journal Magazine.

2001. szeptember 11-én a lap volt az első, aki az első jelentést küldte a terrortámadásról a Dow Jones vonalán. Szerkesztősége súlyos sérüléseket is szenvedett, mivel az Ikertornyok szomszédságában lévő One World Financial Center nevű felhőkarcolóban volt. A terrortámadás után számos riportot közölt a lap az al-Kaidáról és egyik újságírója, Daniel Pearl az életével fizetett bátorságáért: Pakisztánban elrabolták és megölték. 2010-ben a MacDonald’s haragját vívta ki a Journal, miután a világcég dolgozóinak hiányos egészségvédelméről írtak. 2007-ben a The Wall Street Journalból adták el a legtöbb példányszámot. Jelenleg több mint 2,2 millió előfizetője van.

Az évfordulóról így ír a főszerkesztő Gerard Baker: “Több millió embert érünk el naponta cikkeinkkel szinte éjjel-nappal. A lapnak 12 verziója van 9 nyelven és több mint 75 országból alkalmazunk riportereket.”

A The Wall Street Journal az évforduló alkalmából honlapján fotókkal, idézetekkel, grafikonok és számos videó-összeállítással emlékezett az elmúlt 125 évre, megjelenítve a lap és az Egyesült Államok összefonódó történetét, de mindazokat a nagy eseményeket, amelyek valami módon kihatottak a világ sorsára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez