Bill Gates adta az ötletet a fogamzásgátlóhoz

Hamarosan már bőr alá ültetett, vezeték nélküli kapcsolattal működő mikrochip adagolhatja a fogamzásgátló gyógyszert. Az ötletet állítólag Bill Gates adta az orvosoknak.

Tudományos áttörés küszöbén állnak a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai. Robert Langer professzor és munkatársai 15 éve foglalkoznak bőr alá ültethető microchipekkel, amelyek a gyógyszeradagolásban segíthetik az orvosokat. Az eredeti ötlet 1999-ben született meg. A lényege, hogy a pacemaker méretű eszköz egy napi gyógyszeradagot tartalmaz, amit vezeték nélküli távirányítással lehet a bőr alá juttatni. Az adagoló belső üregeit – ahol a gyógyszert tárolják – vékony aranyfilmmel vonták be, ami megakadályozta, hogy a szer idő kerüljön a beteg szervezetébe.

Bár az ötlet már 1999-ben megszületett, a technológia csak 2006-ra készült el, és az amerikai kutatók 2012-ben Dániában tesztelték le embereken a módszert. Egy éven keresztül 65 és 70 év közötti nők egy kisebb csoportjának csontvesztés elleni gyógyszert adagoltak a mikrochip segítségével, amit a derekuknál ültettek be a bőrük alá. A tesztelés beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert a kezelés elősegítette a csontképződést, a mikrochip pedig a napi injekciókhoz hasonló hatékonysággal juttatta be a betegek szervezetékbe a gyógyszert, csak éppen fájdalommentesen.
Robert Langer és csapata a következő lépésben a fogamzásgátlással kezdett foglalkozni, és a fejlesztésekkel most már az áttörés küszöbén állnak. Az ötlet állítólag azután jött, hogy Bill Gates, a Microsoft vezére látogatást tett a laboratóriumban. A világ egyik leggazdagabb embere megjegyezte, hogy “a fogamzásgátlás a jelenlegi formájában kényelmetlen és tökéletlen”, ami
szöget ütött a kutatók fejébe. Folytatták a munkát, az aranyfilm bevonatot titániummal helyettesítették, hogy a mikrochip még pontosabban tudja adagolni a gyógyszert. A tudósok szerint az eszközzel 16 évre megoldódik a fogamzásgátlás kérdése, de ha a nők eközben mégis meggondolják magukat, akkor a vezeték nélküli kapcsolat segítségével bármikor kikapcsolhatják a gyógyszer adagolását és teherbe eshetnek.

Az MIT tudósai még nem kérték az eszköz engedélyeztetését az Amerikai Élelmiszeripari és Gyógyszerészeti Hatóságtól, mert először még az informatikusoknak van vele dolguk. Jelenleg ugyanis a fogamzásgátló mikrochip programozásán dolgoznak, hogy az eszköz a vezeték nélküli távirányítással tökéletesen képes legyen a működésre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez