Fegyver a campuson

Az Idaho Egyetem egyik oktatója a tanmenetbe írná, hogy az ő biológiaóráira tilos lőfegyvert bevinni. Az intézmény ugyanakkor erre lehetőséget ad a diákoknak.

Jack Sullivan 1997 óta tanít biológiát az Idaho Egyetemen. Az oktató most
először azt tervezi, hogy a diákoknak kiosztott tanmenetbe is beleírja: az óráira tilos bármilyen lőfegyvert bevinni. A tanár nem biztos abban, hogy legálisan járna el, de személyes felelősségének érzi, hogy biztonságossá tegye a tantermet. A férfi alapvetően nem ellenzi a fegyverhasználatot, hiszen gyerekkorában vadászni járt a szüleivel, de szerinte ellenkezik az oktatás céljaival az, ha az egyetemek, főiskolák területére be lehet vinni puskát, pisztolyt. A szokatlan lépést azután kezdte fontolgatni a pedagógus, hogy július 1-jén életbe lépett az a törvény, amely Idaho államban engedélyezi a lőfegyverek tartását és használatát a campusokon.

Az elmúlt években számtalan lövöldözés volt az amerikai főiskolák, egyetemek területén, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. A legsúlyosabb vérfürdő a Virginia Tech University-n történt 2007-ben, ahol 33-an vesztették életüket. Az Amerikai Egyesült Államok területén most 21 államban (Kalifornia, Florida, Georgia, Illinois, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Missouri, Nebraska, Nevada, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Ohio, Oklahoma, Dél- Karolina, Tennessee, Texas és Wyoming) jelenleg tilos lőfegyvert bevinni a felsőoktatási intézmények területére. Az USA 22 államában a főiskola vagy az egyetem ugyanakkor saját hatáskörben dönthet a tiltásról vagy az engedélyezésről (Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Connecticut, Delaware, Hawaii, Indiana, Iowa, Kentucky, Maine, Maryland, Minnesota, Montana, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Dakota, Vermont, Virginia, Washington és Nyugat-Virginia). Jelenleg 7 államban lehet felsőoktatási
intézmények területére legálisan lőfegyvert bevinni: Colorado, Kansas, Mississippi, Oregon, Utah és Wisconsin után idén márciusban Idaho törvényhozói is rábólintottak az engedélyezésre. A törvény például nemcsak a diákoknak teszi lehetővé a fegyverviselést a campusokon, hanem például a fegyveres testületektől nyugdíjba vonult embereknek is.

A biológia tanár attól fél, hogy ha több fegyver lesz az Idaho Egyetem campusán, akkor nagyobb eséllyel fordulhatnak elő lövöldözések, így több lehet a sérült és a halálos áldozat. Jack Sullivan szerint a helyzet kezelése még a rendőrség számára is kényessé válhat, ha egyszerre többen nyitnak tüzet az egyetem területén.

– Az egyetlen dolog, ami egy fegyveres rosszfiút megállíthat, az egy fegyveres jófiú. Ha ebbe jobban belegondolunk, a helyzet sokkal bonyolultabb, mint amilyennek első hallásra tűnik – mondta a tanár.

Jack Sullivan szerint a törvényi szabályozás nem elég egyértelmű, és a véleményét több kollégája is osztja. Jenni Light, aki mérnökhallgatókat tanít a lewistoni Lewis Clark Állami Főiskolán, még nem tudja, hogyan fogja kezelni a helyzetet, noha ő is fegyverek között nőtt fel. A tanárnő szerint az egyetlen megoldás a folyamatos kommunikáció a diákokkal.

– Keményen dolgozom azon, hogy biztonságos és kellemes hangulatot teremtsek a tanteremben, de ehhez nekem is biztonságban kell éreznem magam. Egyelőre nem tudom, hogyan fogom megközelíteni ezt a témát, és fogalmam sincs,
hogyan fogom csökkenteni a szorongást – nyilatkozta a főiskolai tanár.

Jodie Nicotra, az Idaho Egyetem angol professzora a kezdő tanárok és az alsóbb évfolyamos társaikat oktató végzős hallgatók miatt aggódik, akiknek nincs elég tapasztalatuk. Rachel Jameton kémia professzor még ennél is tovább megy. A tanárnő rendkívül veszélyesnek tartja, hogy a laboratóriumba bárki fegyvert vihet, hiszen ott veszélyes és gyúlékony vegyi anyagokkal is dolgoznak. Egyetlen rossz mozdulat vagy szikra a levegőbe repítheti az egész iskolát, ezért véleménye szerint a törvényhozóknak az ilyen
körülményekre külön szabályozásban kellett volna kitérniük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez