Vége a műanyag zacskóknak Los Angelesben

 

 A nagy szupermarketek után július 1-jétől most már a kis üzletekben is tilos a műanyag zacskók használata Los Angelesben.

Végleg leszámoltak az egyszer használatos műanyag zacskókkal Los Angelesben. Az amerikai metropoliszban január 1-je óta a nagy üzletláncok, köztük a Walmart nem adhatnak ilyen tasakokat a vásárlóknak, július 1-jétől
pedig a kisebbekre is vonatkozik a tilalom. Az önkormányzati rendelet most már az olyan zöldségesekre, családi kisboltokra és sarki fűszeresekre is
vonatkozik, ahol kenyeret és tojást is árulnak. A tilalom alól egyelőre a ruhaüzletek kaptak felmentést. A műanyag zacskók helyett a vevőknek otthonról kell szatyrot vinniük magukkal vagy 10 centért újrahasznosítható papírzacskót vásárolhatnak maguknak az üzletekben. Ha az üzletek megsértik a rendeletet, vagyis mégis adnak műanyag tasakot, akkor 100 és 500 dollár közötti büntetést kell fizetniük.

A környezetvédelmi intézkedést az indokolta, hogy Kalifornia államban évente 19 millió darab műanyag zacskót használnak el, és ebből 2 milliót csak Los Angelesben. A városban jelenleg a zacskók csupán 5 százalékát hasznosítják újra, miközben egy műanyag tasak a természetben átlagosan 1000 év alatt bomlana le. A városvezetés az intézkedéssel csökkenteni kívánja a szeméthegyek felhalmozódását, és a tengerbe kerülő műanyaghulladék mennyiségét.

Jackie David, Los Angeles egészségügyi hivatalának információs vezetője szerint nem lesz fennakadás, mert az emberek már megszokták a változást, és a többség pozitívan reagált rá.

– Az első két hét januárban nagyon nehéz volta a nagy szupermarketek számára. Akkor rengeteg panasz érkezett, de az emberek most már mindent értenek, és hozzászoktak a változáshoz – mondta a hivatalnok.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007-ben San Francisco volt az első város, ahol betiltották a műanyag zacskókat, és a példát azóta számos kisebb-nagyobb település követte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez