Az USA is tiltó listára rakja a taposóaknákat

Az Egyesült Államok a nyugati országok közül egyedüliként nem csatlakozott ahhoz a 15 éves nemzetközi egyezményhez, amely megtiltja az emberek ellen használt taposóaknák használatát. Most ez megváltozik.

Az Obama-kormányzat bejelentésére már évek óta vártak az emberi jogi aktivisták és a taposóaknák betiltásáért kampányoló szervezetek, akik már 2008-as megválasztásakor abban bíztak, hogy a demokrata politikus irányítása alá került amerikai kormányzat csatlakozni fog az Ottawai Egyezményhez, amely megtiltja a taposóaknák gyártását, használatát, raktározását és szállítását. Bill Clinton még célul tűzte ki elnöksége alatt, hogy az Egyesült Államok is aláírja az egyezményt, de az erről szóló tárgyalások lemondásával, és George Bush megválasztásával leálltak.
Az Obama-kormányzat végül öt évig tartó elemzések és vizsgálatok után jelentette be, hogy az USA nem fog több taposóaknát gyártani és vásárolni, és csatlakozni fog az egyezményhez. Bár pontos dátumot nem közöltek, ez az első komoly kormányzati kijelentés azzal kapcsolatban, hogy betiltanák a sokak által barbárnak tartott fegyverek használatát, amelyek betiltásáért azért küzdenek, mert főleg civilek az áldozataik – gyakran több évvel a háborúk után, amikor használták azokat.
Az ENSZ adatai szerint a taposóaknák évente 15 ezer – 20 ezer halálos áldozatot szednek az egész világon, és a nyolcvan százalékuk civil. Az Egyesült Államok egyébként az elmúlt két évtized alatt több mint 2,3 milliárd dollárt adományozott több mint kilencven országban a taposóaknák felszedésére és az áldozatok megsegítésére. Az amerikai hadsereg utoljára az 1991-es öbölháború idején telepített aknákat és 1997 óta nem is gyártanak.
Az amerikai kormány bejelentését üdvözölte, de egyben kritizálta is a taposóaknák tiltásáért küzdő szervezetek, amelyek szerint Washington nem zárta ki, hogy a még raktáron lévő készleteiket nem fogják használni. Aktivisták szerint az amerikai hadsereg raktáraiban 9 millió darab akna van. A védelmi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban csak alig több hárommillió darab van a hadsereg raktáraiban, és azok “ott is maradnak”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez