Börtönben erőszakolták meg a tanárnőt

Féltucatnyi szexuális ragadozóval magára hagytak az őrök egy tanárnőt egy arizonai börtönben. Az egyik rab megerőszakolta az asszonyt.

Durva biztonsági hiányosságokra derített fényt az a megrázó eset, amely még január 30-án történt az arizonai Eyman börtön Meadows nevű részlegében, de csak most került nyilvánosságra. Az intézményben 1300 erőszaktevőt és szexuális bűnözőt tartanak fogva. Egy meg nem nevezett tanárnő aznap azért érkezett a börtönbe, hogy segítsen féltucat rabnak felkészülni a középiskolai érettségi vizsgára. Az őrök beengedték a tanárnőt az épületbe, majd magára hagyták a bűnözőkkel a tanteremben. A biztonságára senki sem ügyelt, mindössze egy rádiót adtak neki, ha szüksége lenne valamire. Az óra után az egyik fogoly, Jacob Harvey hátramaradt, és megtámadta a védtelen asszonyt. A férfi egy tollal fejbeszúrta a tanárnőt, lenyomta a padlóra, és megerőszakolta. Az áldozat próbált védekezni, torkaszakadtából kiabált, de senki sem hallotta a sikolyait. A több sebből vérző nő a rádión próbált segítséget kérni, de kiderült, hogy azt egy olyan csatornára állították be, amit az őrök nem használnak. Végül az őt megerőszakoló bűnöző könyörült meg rajta, és megengedte, hogy használja a telefont. Így találták meg.

Az eset óriási botrányt kavart, és számtalan kérdést vetett fel az amerikai büntetés-végrehajtási intézményekkel kapcsolatban. Carl ToersBijns, a börtön egyik korábbi fegyőre szerint ez a támadás rávilágított arra, hogy túl kevés embert alkalmaznak a feladatok ellátására, és az elégtelen biztonsági előírások veszélyeztetik a dolgozókat. Ráadásul véleménye szerint egy ilyen veszélyes bűnözőnek csak olaj a tűzre, ha olyan környezetbe helyezik, ahol a hiányos létszámú személyzet miatt gyakorlatilag folytathatja a bűnözést. Az állami büntetés-végrehajtási szervek nem értenek egyet ezzel, szerintük a kockázat abból adódik, hogy az őrök erőszakos rabokkal foglalkoznak.
Sajtóértesülések szerint a támadás után Charles Ryan börtönigazgató belső e-mailben utasította a fegyintézetekben nem őrként dolgozó alkalmazottakat, hogy legyen náluk paprika spray, és elrendelte, hogy képzést kapjanak az eszköz használatára. Ugyancsak a belső levelezésben rendelte el, hogy a börtönőrök óránként ellenőrizzék a civil dolgozókat. Ezzel szemben Doug Nick, a büntetés-végrehajtási intézmények szóvivője szerint az önvédelmi paprika spray használata már korábban is kötelező volt, az őrök pedig nem óránként, hanem sokkal sűrűbben, óránként legalább háromszor ellenőrzik a börtönök civil dolgozóit. A szóvivő azt is elmondta, hogy a büntetés-végrehajtási intézmények tantermeiben vannak biztonsági kamerák, így a támadás helyszínén is. Belső vizsgálatot mégsem rendeltek el, mert „nem volt rá szükség”, és senkit sem voltak felelősségre az ügyben. A szóvivő szerint minden börtön veszélyes munkahelynek számít, és a személyzet megfelelő kiképzést kapott.
A támadó, Jacob Harvey 30 éves büntetése első évét tölti az arizonai börtönben. A férfi csak 17 éves volt, amikor 2011-ben megtámadott egy nőt Glendale-ben. Fényes nappal bekopogott a nő házába, és egy pohár vizet kért tőle. Amikor az ajtót nyitott, Harvey belökte az előszobába, leteperte, megkötözte és többször megerőszakolta a kétéves gyermeke szeme láttára. A bűnöző meztelenül menekült el a házból, amikor az áldozat lakótársa hazaérkezett. Jacob Harvey-t a DNS-teszt buktatta le. Az ítélet után 4-es biztonsági kategóriába sorolták a börtönben, ami egy szinttel a legmagasabb kategória alatt van. Fél évvel a börtönbe vonulása után azonban jó magaviselete miatt kevésbé veszélyesnek minősítették, és alacsonyabb biztonsági kategóriába sorolták.
A tanárnő – aki nem szenvedett életveszélyes sérüléseket – érthető módon nem akar nyilatkozni a sajtónak, de annyi kiderült, hogy kártérítési pert indított az állam ellen a támadás miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez