Ki lehet tiltani a New York-i iskolákból az oltást nem kapott gyerekeket

Erről egy szövetségi bíróság döntött Brooklynban, helyben hagyva azt a városi határozatot, amely megtiltja, hogy a vallási okokból védőoltást nem kapott gyerekek iskolába menjenek, ha egy diáktársuk oltásokkal megelőzhető betegségben szenved.

A várost három szülő perelte be, akiknek a gyerekeit többször is hazaküldték az állami iskolából, és olykor egy hónapig sem mehettek suliba, mert valamelyik diáknak olyan, védőoltásokkal megelőzhető betegsége volt, mint a bárányhimlő. New York város jogszabályainak értelmében csak olyan gyerek járhat állami iskolába, akinek van védőoltása, ez ellen csak egy kivétel van, ha egy szülő vallási okokból nem engedte, hogy gyerekét beoltsák. Azonban azoknak a gyerekeknek is távol kell maradnia az osztálytermektől, ha az iskolában egy gyerek oltással megelőzhető betegségben szenved.
A szülők azzal az indokkal indítottak pert a város ellen, hogy ez a szabály sérti a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogaikat, és ezzel alkotmányellenes. Az illetékes szövetségi bíróság, egy több mint százéves legfelsőbb bírósági döntésre hivatkozva azonban kijelentette, hogy a közegészségügyi kockázatok felülírják a vallási okokat, és helyben hagyta a városi jogszabályt.
A védőoltások ügye az elmúlt években vált hangsúlyossá, miután egyre több és több szülő dönt úgy, hogy nem engedi beoltatni gyermekét – olykor vallási okokra hivatkozva, máskor attól való félelmükben, hogy azok károsak a gyerekek számára. Mivel egyre nő a védőoltást nem kapott gyerekek száma, olyan már eltűntnek hitt betegségek jelent meg az Egyesült Államokban, amelyek a védőoltások széles körű alkalmazásának hála már majdnem teljesen eltűntek.
Ilyen például a kanyaró, amelyet 14 éve hivatalos is “eltűntnek nyilvánítottak”, 2014 első három hónapjában mégis több mint 250 embert betegített meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez