A feketék szavazataival győzte le kihívóját a veterán republikánus

Az amerikai politikai híroldalak vezető híre volt, hogy Missisippi 72 éves szenátorának sikerült legyőznie fiatal “teadélutános” kihívóját a Republikánus Párt keddi előválasztásán. Méghozzá azzal, hogy sikerült a fekete választókat maga mellé állítania.

Thad Cochren győzelmével újabb sikert könyvelhet el a pártvezetés a republikánusok szélsőkonzervatív ágával, a Tea Partyval szemben, amelynek tagjai és támogatói támadást indítottak a novemberi kongresszusi választásokat megelőző előválasztásokon a hivatalban lévő jelöltek ellen. A veterán politikus, aki az egyik leginkább középutas republikánusnak számít a kongresszusban, nagyjából hatezer szavazattal előzte meg kihívóját, Chris McDanielt, aki viszont az egyik legjobboldalibb politikusnak számít az állami törvényhozásokban ülő republikánus szenátorok között.
Kettőjük között ez már a második megmérettetés volt, miután a június elején tartott első fordulóban nem sikerült egyik indulónak sem elnyernie a jelöltséghez szükséges szavazatokat. A második fordulóban pedig Cochren kihasználta azt, hogy Missisppi törvénye lehetővé teszik a demokrata szavazóknak is, hogy a republikánus előválasztáson voksoljanak, és kampányát ennek megfelelően a demokrata szavazók, azon belül is a feketék megnyerésére használta fel.
Miközben McDaniel a kormányzati költekezés elleni küzdelmet helyezte kampánya középpontjába, Cochran azzal érvelt, hogy Missisippinek szüksége van a Washingtontól kapott segítségre, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a kongresszusban eltöltött ideje alatt hány milliárd dollár útját egyengette államába. A főleg feketék lakta negyedekben pedig olyan tájékoztatókat küldött szét, amelyben közölte: támogatja az kormányzati élelmiszersegélyek osztását. Valamint emlékeztette a választókat arra, hogy szenátori ideje alatt támogatta a főleg feketék által látogatott főiskolákat és egyetemeket.
Stratégiája végül kifizetődőnek bizonyult. Elemzők szerint a szavazatok alig több mint ötven százalékával elért győzelme nem lett volna lehetséges a fekete választók szavazata nélkül, akik közül jóval többen mentek el rá szvazani, mint az első fordulóban. Cochran a novemberi választáson a demokrata Travis Childersszel néz szembe a szenátori helyért zajló küzdelemben, és szinte biztos, hogy az erősen republikánus államban győzni fog az egykori kongresszusi képviselővel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez