Melyik állam a legpiásabb?

Drámaian megváltoztak az alkoholfogyasztási szokások az Amerikai Egyesült Államokban. Ember legyen a talpán, aki eltalálná, hol piálnak a legtöbbet…. Ha tippelni kellene, melyik államban volt a legmagasabb az alkoholfogyasztás 2012-ben, az ember valószínűleg a turisták körében is népszerű helyekre, Kaliforniára vagy Floridára, esetleg a bűnös kaszinóvárost, Las Vegast magában foglaló Nevadára tippelne. Pedig a valóság ennél nem is lehetne távolabb…

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA – Túlzott Alkoholfogyasztás és Alholizmus Nemzeti Intézet) frissen publikált kutatása az 1850-es évektől napjainkig tartalmaz egészen meglepő eredményeket. A kutatás szerint az egy főre eső alkoholfogyasztás az 1990-es évek óta folyamatosan emelkedik az USÁ-ban. A legutóbbi, 2012-es adatok szerint az amerikaiak fejenként 2,33 gallon (kb. 10,59 liter) alkoholt isznak évente. Ez 2,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.


A felmérés szerint 2012-ben a legtöbb alkoholt, évente fejenként 4,65 gallont (kb. 21,14 litert)
Megdöbbentő módon nem a „partyállamok”, hanem New Hampshire lakói gurították le a torkukon. Ez a mennyiség csaknem a duplája az országos átlagnak. A legtöbbet piáló államok top 5-ös listáján a folytatásban Columbia Kerület, Delaware, Észak-Dakota és Nevada következik. A legkevesebb alkoholt pedig a meglehetősen vallásos Utah államban fogyasztják: ott fejenként mindössze 1,37 gallon ( kb. 6,23 liter) volt az éves mennyiség.

Az NIAAA az elmúlt több mint 150 évet vizsgálta a kutatás során, ezért arra is megtalálta a választ, hogy a történelem során mikor néztek legtöbbször a pohár fenekére az amerikaiak. Az adatok szerint a legpiásabb időszak 1980/81 volt, amikor évente átlagban fejenként 2,76 gallon ( kb. 12,55 liter) szeszesitalt fogyasztottak. Arra sajnos nem találták meg a választ, hogy mi lehetett a kiugró fogyasztás oka, de talán az ünneplés. Az Amerikai Egyesült Államok jégkorong-válogatottja 1980. február 22-én győzte le a Szovjetunió csapatát 4-3-ra a Lake Placid-i Téli Olimpián. Az évszázad hokimérkőzése „Csoda a jégen” néven vonult be a sporttörténelembe, és a siker különös jelentőséggel bírt a kiéleződő hidegháború idején.

A kutatóintézet érdekes trendet tapasztalt abban is, hogy az évek alatt hogyan alakult az italtípusok népszerűsége. A legutóbbi adatok szerint az USÁ-ban is egyre népszerűbbek a kézműves sörök. A nagy sörgyárakat természetesen nem tudják lenyomni a kis cégek, de az eladásuk meredeken ível felfelé. A sör népszerűsége általában picit visszaesett, köszönhetően annak, hogy egyre több amerikai iszik bort vagy égetett szeszesitalokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez