Andy Warhol is szerette a focit


Képzőművészeti alkotásokkal próbálják közelebb hozni az amerikaiakhoz a labdarúgást a brazíliai világbajnokság ideje alatt egy Los Angeles-i múzeumban. A tárlaton kiderül, hogy még Andy Warhol is szerette a focit.

Miközben világszerte hárommilliárd ember követi nyomon a tévében és az interneten a brazíliai Labdarúgó Világbajnokság eseményeit, addig a téma szinte teljesen hidegen hagyja a sportrajongókat az Amerikai Egyesült Államokban. A foci – amiért mi, magyarok is megőrülünk – arrafelé nem tartozik a kedvencek közé. Ezen szeretne változtatni a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum, ahol „Fútbol: The Beautiful Game” (Futball: A csodálatos játék) címmel nyílt kiállítás. Franklin Sirmans kurátor kisfiú kora óta rajong a legendás brazil focistáért, Peléért, és úgy véli, hogy ha az amerikaiak megértik ezt a sportágat, ők is ugyanúgy fogják szeretni, mint a spanyolok, a németek vagy éppen a hollandok.

A múzeum képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a labdarúgást a játékosok, a rajongók és a kritikusok szemszögéből, ami érdekes lehet a kívülállók számára is. A tárlat egyik izgalmas darabja Andy Warhol 1978-ban készült portréja, amely Pelét ábrázolja. A kép érdekessége, hogy a művész nemcsak sportolóként, hanem nemzetközi hírességként tekintett a focistára. Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot Douglas Gordon és Philippe Parreno szobányi méretű videóinstallációja, amely a francia klasszis, Zinedine Zidane egyik 2006-os mérkőzését eleveníti fel.

{youtube}nxSStKEvX4M{/youtube}

A Manchaester United egykori legendái, például George Best, Brian Kidd és Sir Bobby Charlton egy Los Angeles-i festőművész képein elevenednek meg. Chris Beas olyan stílusban ábrázolta a focistákat, mintha egy történelmi tabló hősei lennének.
Egy angol művész kicsit továbbgondolta a labdarúgás témáját, és cigarettás dobozokból készített miniatűr focimezeket. Leo Fitzmaurice célja, hogy provokáljon és kérdéseket vessen fel a rajongás és a megszállottság témakörében.

A kiállítás július 20-ig látogatható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez