Esküdtek hibájából szabadult, rögtön utána megölték

Egy “hihetetlen” hiba miatt kénytelen volt a bíróság szabadon engedni egy betöréssel vádolt férfit, akit pár órával a tévedésből elkövetett szabadon bocsájtása után halálra késeltek.

“Ezt nem hiszem el”. Ez volt a 37 éves vádlott ügyét tárgyaló kaliforniai bíró reakciója, amikor megtudta, hogy az esküdtszék egy hibája miatt kénytelen szabadon engedni a betöréssel vádolt Bobby Lee Pearsont, annak ellenére, hogy nem bizonyosodott be ártatlansága – írta a Fresno Bee. A férfi bűnösségéről döntő esküdtszék ugyan nem tudta eldönteni, hogy a férfi bűnös, vagy ártatlan, mégis azt a nekik adott papírt töltötték ki, amelyik azt mondta ki, “nem bűnös”.
A 12 esküdtnek egyhangú döntést kellett volna hoznia, de közülük négyen ebben nem voltak biztosak. Elvileg azt kellett volna bejelenteniük a bírónak, hogy döntésképtelenek, és akkor a bíró az ügy újratárgyalását rendelte volna el. Azonban az esküdtek csak két iratot kaptak: egyet arra az esetre, ha bűnösnek találják, és egyet arra, ha nem bűnösnek. A beszámoló szerint a két lehetőséget látva összezavarodtak, nem tudták biztosan, mit kellene tenniük, így végül a “nem bűnös” lehetőség mellett döntöttek.
Amikor erre fény derült, már késő volt. Mivel már jegyzőkönyvezték az esküdtszék döntését, nem volt visszaút, a bíró kénytelen volt szabadon engedni a férfit, aki ellen az alkotmány értelmében ezzel a bűncselekménnyel kapcsolatban már nem lehetett új pert indítani.
Pearson azonban nem sokáig örülhetett hihetetlen szerencséjének. Csak pár órája volt szabad, amikor otthonában, ahova pár ruháért tért be, összefutott nővére barátjával, akivel összeverekedtek. A meg nem nevezett férfi pedig a verekedés közben halálra késelte. Pearson a helyszínen életét vesztette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez