Az emberbőrbe kötött könyv a Harvard könyvtárában

A legnevesebb amerikai egyetem könyvtárában rengeteg különlegességre lehet bukkanni. Egy darab azonban kiemelkedik közülük. Nem tartalma miatt, hanem bőrkötése miatt. Az ugyanis emberbőrből készült.

A Harvard ritka könyveit és kéziratait őrző Houghton könyvtárban található könyv egy 19 századi francia író, Arsene Houssaye műve (Des destinees de l’ame), egy, a halálról, és a halál utáni életről és a lélekről szóló értekezés. A kérdéses példányt egyik barátjának, az ismert orvosnak és könyvgyűjtőnek, Ludovic Boulandnak ajándékozta, és ő volt az, aki emberbőrbe kötette a művet. Mert, mint írta, ez emberi lélekről szóló könyvhöz az emberbőrkötés illik.
A bőr egy szélütésben meghalt elmebeteg nő hátáról származik, akinek holttestéért senki sem jelentkezett, és aki Bouland páciense volt. A könyvben található kézzel írt feljegyzése szerint a bőrt nem látták el semmilyen díszítéssel, hogy megőrizzék „eleganciáját”, így, mint írta „közelről megnézve még a pórusok is látszanak”
A kötetet 1954-ben adományozta az egyetemi könyvtárnak John B. Stetson könyvgyűjtő özvegye. Az egyetem közlése szerint ez az egyetlen emberbőrbe kötött könyv a könyvtárban. Erről csak nemrég bizonyosodtak meg teljesen biztosan. Áprilisban ugyanis kiderült a Harvard Law School egyik emberbőrbe kötöttként nyilvántartott 17. századi spanyol kötetéről, hogy valójában báránybőrből készült a borítása.

Ezután Houssaye könyvét is tüzetes vizsgálatoknak vetették alá, több módszerrel is megvizsgálták a könyvet, és azok alapján megállapították, hogy a megszokott anyagokból – bárány, marha vagy kecske bőréből készültek. Azt nem tudták kizárni, hogy esetleg egy emberszabású majom bőréből lenne, de további elemzések alapján már biztosan állítják, hogy a könyv igenis egy ember bőrébe van bekötve.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez