A kiszabadításakor “hadifogollyá” vált Bergdahl jelentősége

A hétvégén a tálibok fogságából öt tálib rabért cserébe kiszabadított amerikai katonatisztre az Obama-kormány nem használta a hadifogoly szót, nem véletlenül. Most azonban a kormányzat több tagja is hadifogolyként jellemezte Bowe Bergdahl őrmestert, ami miatt szakértők aggódni kezdtek. , hogy a cserébe a tálibok is hadifogolyként kezdenek el hivatkozni a Guantánamón fogva tartott tagjaikra – írta a Daily Beast.

Susan Rice, nemzetbiztonsági tanácsadó, és Chuck Hagel, védelmi miniszter is a hadifogoly szót használta a tálibok fogságába esett katonára, akinek öt éven át tartó rabsága alatt a védelmi minisztérium és a külügyminisztérium is nagyon figyelt arra, hogy ne használja rá ezt a szót. Az indok az volt, ha a genfi egyezmény szerinti hadifogolynak tekintik, akkor cserébe a tálibok is hadifogolyként kezdenek el hivatkozni a Guantanamón fogva tartott fegyvereseikre, és a genfi egyezmény szerinti bánásmódot kezdenek el követelni.
Egyes szakértők most felvetették annak a lehetőségét, hogy Bowe Bergdahl “átnevezése” komoly hatással lesz a terrorellenes háború alatt elfogott foglyok kezelésre, főleg a tálibokhoz tartozó fegyveresek esetében. a Bush-kormányzat pont azért nevezte a Guantánamón fogva tartott rabokat “ellenséges harcosoknak”, hogy ne vonatkozzon rájuk a genfi egyezmény. Ezt az Obama-kormány is folytatta, annak ellenére, hogy az elnökválasztási kampány alatt sokat kritizálták ezt a gyakorlatot.
2009-es elfogása idején Bowe Bergdahlra hivatkozva nagyon odafigyelve kerülte a kormányzat a hadifogoly szót, tavaly azonban az amerikai külügyi szóvivő már megkerülte a válaszadást, amikor újságírók rákérdeztek, hogy hadifogoly-e. Hétfőn viszont már egyértelműen kijelentette, hogy hadifogoly volt, de hozzátette: az amerikai fogságban lévő tálibok nem azok.
Egy, a Daily Beast által megszólaltatott szakértő szerint ebben nincsen ellentmondás. A genfi egyezmény szerinti meghatározás alapján ugyanis a tálib harcosok ugyan több kritériumot is teljesítenek a hadifogoly jogi státuszra, nem az összeset. Így továbbra sem kell alkalmazni rájuk az egyezmény előírásait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez