Amerikai katona kiszabadításáért éri kritika Obamát

Nem kellett sokat várni, hogy a republikánus párt vezető politikusai pártpolitikai támadásokra használják ki, hogy a demokrata elnök öt tálib vezetőt engedett el, az egyetlen Afganisztánban fogságba esett amerikai katona szabadon engedéséért cserébe.

Miközben – ahogy az a Time magazin írta – az Afganisztánban és Irakban szolgált veteránok örömüket fejezték ki, hogy a kormányzatnak sikerült elérni, hogy az öt éve Afganisztánban a tálibok fogságába került Bowe Bergdahl őrmester kiszabaduljon, a jobboldali politikus kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, jó ötlet volt-e a tisztért cserébe elengedni öt, Guantanóm őrzött, terrorizmussal gyanúsított foglyot. A demokrata politikusok pedig egymás után védték meg a kormányzat döntését.
Az őrmestert szombat nyerte vissza szabadságát, és vasárnap szállították az afgnasztáni Bagram légibázisról Németországba, ahol egy amerikai katonai kórházban mérik fel egészségügyi állapotát. A héten szállítják haza az Egyesült Államokba. Az amerikai kormányzat az amerikai fogolyért cserébe öt magas rangú tálib vezetőt engedett el, akiknek a fogolycsere-megállapodás értelmében egy évig kell katari fogságban maradniuk.
A republikánusok már másnap politikai támadásra használták fel a terrorizmussal gyanúsított tálibok átadását. Ted Cruz texasi szenátor az ABC-nek adott nyilatkozatában aggályait fejezte ki amiatt, hogy ezzel az Obama-kormányzat nagyobb veszélybe sodorta az amerikai katonákat, mert szerint ezzel a terrorista szervezetek azt gondolhatják, hogy “egy amerikai katona öt terrorista rabot ér”, és nagyobb erőkkel fognak küzdeni az amerikai katonák elfogásáért. Ugyanezt mondta Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, aki azt is kifogásolta, hogy a kormányzat a csere ügyében nem konzultált a kongresszussal. Cruz szerint katonai akcióval kellett volna kiszabadítani Berghalt.
A kormányzat tagjai leginkább azt hangoztatták, hogy az Egyesült Államoknak “szent kötelessége” hazavinni minden amerikai katonát, és elhessegették azokat az aggodalmakat, hogy ezzel bátorították volna a terroristákat amerikai katonafoglyok szerzésére, és azt, hogy ezzel nagyobb veszélynek tették volna ki a katonákat. Chuck Hagel védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy a szűk határidő miatt nem volt elég idő arra, hogy erről értesítsék a kongresszust. Valamint kijelentették, hogy a cserébe elengedett tálibok nem jelentek akkora veszélyt, mint ahogy azt a republikánusok állítják.
Ahogy azt a Guardian megjegyezte, a republikánusok támadása kétélű fegyver. Egyrészről védekezésre és magyarázkodásra kényszeríti a Fehér Házat, ugyanakkor olyan támadásoknak teszi ki a republikánusokat, hogy nem tennének meg mindent egy fogságba esett amerikai katona kiszabadításáért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez