Újabb csapás a halálbüntetésre

Az amerikai legfelsőbb bíróság újabb korlátokat helyezett a halálbüntetés útjába, miután keddi döntésében alkotmányellenesnek nyilvánította azt a floridai szabályt, amely hetvenes IQ-hoz kötötte, hogy melyik elítéltet lehet kivégezni.
A bíróság még 2002-ben döntött úgy, hogy nem lehet halálbüntetésre ítélni a “mentálisan retardált” elítélteket, de azt nem közölte, hogy ezt hogyan kell meghatározni. Florida – és több másik állam is – ezt azzal az egyszerű szabályozással oldotta meg, hogy IQ-teszthez kötötték annak meghatározását, hogy ki lehet-e végezni valakit. A déli állam szabályzata szerint, aki hetven pontnál többet ér el a teszten, az beszámítható, és ki lehet végezni. Más
Az alkotmánybíróság szerepét is ellátó amerikai legfelsőbb bíróság az 5-4 arányban meghozott döntését Freddie Lee Hall ügyében hozta, akit kettő, 1978-ban elkövetett brutális gyilkosság miatt ítéltek halálra, és akit az ellen hozott eredeti ítéletben “pszichotikus, mentálisan retardált és agysérült” emberként jellemeztek. Hall 71 pontot ért el az IQ-teszten.
A bíróság többségi véleménye szerint az IQ-teszt egyedüli alkalmazása nem elég annak meghatározására, hogy valaki mentálisan beszámítható-e, megemlítve, hogy orvosok szakvéleménye szerint akár 75 pontot is el tudnak érni a teszten intellektuális kihívásokkal küzdő emberek, valamint a tesztnek van hibahatára, amit szakértők is elismernek.
Az ellenvéleményt megfogalmazó Samuel Alito szerint azonban a bíróság döntésében túlságosan nagy figyelmet szentelt a pszichológia és a pszichiátriai szakértők véleményére, amely “a legjobb esetben is csak egy kis professzionális elitet képvisel”, és nem vette figyelembe, hogy a társadalom széles körben elfogadott értékét.
Floridán kívül még Virginia, Alabama és Kentucky alkalmazza a “70-es IQ” szabályt. Illetve csak eddig alkalmazhatta, hiszen mostantól alkotmányellenesnek számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez