A hétvégén felpörög az USA

Amerikaiak milliói utaznak el valahová az Emlékezés napja hétvégéjén. Kilenc év után várhatóan ez lesz a legnagyobb ünnepi népvándorlás, aminek részben a gazdasági fellendülés az oka.

A szokásosnál többen utaznak el, és egy kicsit több pénzt szórnak el az amerikaiak az idei Emlékezés napja (Memorial Day) hétvégéjén. Az amerikai autóklub, az AAA (American Automobile Association) előrejelzése szerint 36,1 millió amerikai utazik 50 mérföldre vagy annál messzebbre a lakóhelyétől. Ha ez a feltevés helyes, akkor 2005 óta ez lesz a legnagyobb ünnepi népvándorlás az Amerikai Egyesült Államokban. A legtöbben a közkedvelt nyaralóhelyekre mennek, de autó helyett a tavalyihoz képest többen utaznak repülővel, hajóval vagy vonattal.

Az AAA éves jelentése szerint az utazási kedvet több – részben gazdasági, részben időjárási – tényező lendítette fel. Egyrészt az amerikai munkaerőpiac fejlődik, és a fizetésekből újra futja szórakozásra, másrészt az idei brutálisan hideg és szélsőséges téli időjárás után az amerikaiak alig várják, hogy kiszabadulhassanak otthonról. Az előzetes várakozások szerint idén 31,8 millióan utaznak autóval ezen a hétvégén, köszönhetően a tavalyihoz képest csökkenő benzináraknak. A repülőtereken 2,7 millió utast várnak, és várhatóan 1,7 millióan hajóznak, vonatoznak vagy buszoznak. Az AAA felmérése szerint a benzin olcsóbb lett tavaly óta, de a szállodai szobákért átlagosan 3 dollárral kell többet fizetni, így egy éjszaka átlagosan 169 dollárba kerül. A repülőjegyek is drágultak: a tavalyi 215-höz képest idén 227 dollárt kell átlagosan fizetni egy retúrjegyért. Az autóbérlés naponta átlagosan 44 dollár lesz ezen a hétvégén, ami 1 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a fizetések 3,4 %-kal nőttek, így a bevételek fedezni fogják a megemelkedett költségeket.

A Memorial Day, vagyis az Emlékezés napja az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe. Minden évben május utolsó hétfőjén – vagyis idén május 26-án – a háborús hősökre emlékeznek. Az ünnephez kapcsolódó hétvégén hagyományosan rengetegen utaznak el rokonokhoz, barátokhoz, esetleg pihenni a tengerpartra, a hegyekbe vagy szállodába. A turisztikai csúcs 2005-ben volt, amikor 44 millióan vágtak neki, míg a gazdasági válság idején, 2009-ben utaztak a legkevesebben ezen a hétvégén, mindössze 30,5 millióan. Az amerikai autóklub (AAA) előrejelzése szerint a 2009-es szinthez képest 18 %-os növekedés várható az utasok számában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez