A rejtélyes kunyhó, ahol a feje tetejére áll a fizika

Már több mint fél évszázada várja a látogatókat a kaliforniai Santa Cruz erdőiben, egy különleges dombon álló kunyhó, ahol igencsak különleges, a fizika törvényeit meghazudtoló rejtélyes dolgok történnek. Mintha a gravitáció teljesen meghülyült volna: a biliárdgolyók lejtőn felfelé gurulnak, az emberek gond nélkül tudnak 45 fokos szögben ferdén állni, és sokan teljesen elvesztik tájékozódási képességieket, szédülni kezdenek és egyensúlyukat vesztik.

A rejtélyes jelenségekre rengetek elképesztő magyarázat született. Egyesek szerint egy ufó leszállóhelyen épült fel az ott található fakunyhó, egy olyan helyen, ahol a föld mélye egy, a földönkívüli űrhajók irányítására készült rendszert rejt, amely a gravitáció meghajlításával segíti az ufókat a tájékozódásban, vagy egy űrhajó van oda elásva. Mások szerint egy elektromágnes forró pont található a területen, vagy valamilyen még ismeretlen geofizikai erők csodája miatt történnek furcsaságok.

A nagyjából 46 méter átmérőjű körben tapasztalható furcsaságokat 1939-ben fedezte fel az akkori tulajdonos, amikor egy nyári kunyhót akart felépíteni, és a terület felmérése közben észrevették, hogy a műszerek, így az iránytűk is értelmetlen, egyértelműen rossz adatokat mutattak. Valamint szédülés tört rájuk, vagy úgy érezték, mint egy láthatatlan erő akarná fellökni őket. A nyári kunyhó tervét végül elvetették, és egy év múlva megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Mystery Spot, ahol azóta már több ezer érdeklődő élhette át – és máig átélheti – milyen az, amikor a fizikai törvények meghülyülnek.
{youtube}CzM0ZUsLM4o{/youtube}
Az öt dolláros belépőjegy árát kifizető emberek megmagyarázhatatlannak tűnő dolgokat láthatnak. Biliárdgolyókat, amelyek látszólag felfelé gurulnak egy deszkán.

A víz felfelé folyik. Alacsony emberek hirtelen ugyanolyan magasnak tűnnek, mint egy magasabb ember. A mérőónok majdnem párhuzamosak a kunyhó padlójával. Az épületbe belépő emberek 45 fokos szögben eldőlve tudnak állni, miközben már régen orra kellett volna bukniuk. Mások könnyedén másznak fel a falakra és a plafonra. Mintha a gravitáció meghajolt volna.

Vannak akik szerint persze erre is van tudományos magyarázat, és azt állítják, az egész nem más, mint egy nagyon ügyesen kivitelezett optikai csalódás, és nincsen szó semmilyen misztikumról ,és rejtélyről. Az emberek eldőlését az okozza, hogy a kunyhó egy meredek lejtőre épült, a padló nem is vízszintes, csak az emberi agy játéka miatt lehet azt hinni, hogy a látogatók állnak ferdén, miközben maga a kunyhó ferde. Az a bizonyos biliárdgolyó is igazából a gravitációnak engedve lefelé gurul, csak a furcsa szögek becsapják az agyat, és azért tűnik, úgy, mintha felfelé haladna.
{youtube}FFth0TJ232A{/youtube}
Az egész csak egy illúzió. De a legjobbak közül, amely még akkor is jó szórakozást kínál, ha elfogadjuk a sokak szerit “unalmas” – mások szerint viszont csodálatos – tudományos magyarázatot.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez