Kanyaró-oltással gyógyítottak meg egy rákbeteget

Orvostörténeti áttörést ért el a rákkutatásban az amerikai Mayo Clinic, ahol egy kísérleti gyógymóddal sikerült egy ötvenéves, myelomában szenvedő rákbeteg nő összes tumorját elpusztítani egyetlen injekcióval. Méghozzá a kanyaró elleni oltás felhasználásával. A rákkutatók már évtizedek óta tudják, hogy vírusokkal hatékonyan lehet rákos sejtek pusztítani, de eddig ezt még senkinek sem sikerült embereken bebizonyítani.

A myelomától (a plazmasejtek daganatos megbetegedése) szenvedő ötvenéves minnesotai Stacy Erholtz már túl volt a kemoterápiás kezeléseken, és két ősseujtátültetésen, de semmi sem segített: egész testében megmaradtak a tumorok. Erholtz tavaly júniusban vetette alá magát egy kísérleti gyógymódnak az orvoskutatásban élen járó Mayo Klinikán. A nő testébe kanyaró-oltást fecskendeztek, méghozzá hatalmas adagot. Annyit, amennyi elég lett volna tízmillió ember beoltásához.
A kutatást vezető Stephen Russel a Washginton postnak adott interjújában elmondta: öt perccel a több órán át tartó kezelése megkezdése után a Erholtz érős fejfájásra kezdett le panaszkodni, majd két órával később remegni és hányni kezdett, láza pedig elérte a negyven Celsius-fokot. 36 órával a kanyaróvírus beadása után azonban a nő már közölte az orvossal: érzi, hogy a homlokában lévő daganat kezd visszahúzódni. A következő hetekben aztán a tumor teljesen eltűnt, csakúgy ,mint a testében lévő összes többi daganat. A nő teljesen rákmentes lett.
“Ez egy igazi áttörés” – jelentette ki Russell a Minneapolis Start-Tribune-nek. A kutatásvezető a lapnak elmondta, azt már régóta lehet tudni, hogy vírusinjekciókkal sikeresen lehet felvenni a harcot az áttétes rák ellen egereknél, de még senki sem bizonyította be ezt embereknél. “Anélkül, hogy túlzásba esnék, ez egy nagyon jelentős eredmény” – tette hozzá Dr. John C Bell, egy ottawai rákkutató központ munkatársa, aki a Mayo klinika lapjában közzétett kutatási eredményeket kommentálta.
A tavaly nyáron elvégzett kísérletben két beteg vett részt, de a gyógymód csak Erholtznál működött, akinek a testében lévő rákos daganatok főleg a csontvelőben voltak. A másik betegnél, akinél a daganatok főleg a lábizomokban voltak jelen, már nem. Russell szerint még további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a kanyaró vírusa hogyan támadja meg a különböző helyen lévő tumorokat, de az is lehet, hogy csak annyi kellett volna a sikeres kezeléshez, hogy a másik beteg is nagyobb adagot oltást kapjon.
A következő lépés a gyógymóddal kapcsolatban szeptemberben kezdődik, amikor elkezdik a klinikai kísérleteket, hogy lássák, a kanyaró-oltás nagyszámú betegnél is hozza-e az eredményeket. Az lesz a nagy vízválasztó.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez