Colorado, és a marihuánás sütemények problémája


Az államban, ahol január óta elsőként lehet legálisan hozzájutni a legnépszerűbb könnyűdroghoz , egy olyan problémára keresik a jogi választ, amelyre az egész ország figyel – különösen azok az államok, ahol szintén a marihuána legálissá tételére készülnek. Ez a probléma nem más, mint a marihuána felhasználásával készült sütemények, amelyek jóval népszerűbbnek bizonyultak, mint amire a legtöbben számítottak, és aminek nem várt következményei voltak.

A marihuána felhasználásával készült ételek az előző hónapban egy haláleset kapcsán kerültek a figyelem középpontjába, amikor egy Coloradóba látogató egyetemista kizuhant szállodájából, miután cannabisos sütiket evett – méghozzá az ajánlott adag hatszorosát. Ami rámutat a kezdő marihuána-használók legtöbbször hangoztatott panaszára: nem tudják milyen mennyiséget kell megenniük a süteményekből, és a túl nagy mennyiségben elfogyasztott marihuána miatt rosszul lesznek.

De veszélyben vannak a kisgyerekek is, akik véletlenül esznek marihuánás süteményeket. Egy tanulmány szerint jelentősen nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek orvosi ellátásra volt szüksége a kábítószeres sütik elfogyasztása után. Mindez egy megoldandó probléma elé állította a marihuána-ipart szabályozásával kísérletező coloradói törvényhozást, amely most a sütemények eladását helyezte figyelme középpontjába.
Az állami képviselőház szerdán egyhangú szavazással döntött arról, hogy vizsgálatot kell indítani az ehető marihuánás termékek szabályozásának kérdéséről. A tervezetek szerint csak úgy lehetne árulni marihuánás ételeket, ha azokon egyértelmű figyelmeztető jelzések vannak (magán a süteményen, vagy cukorkán, nem csak a csomagoláson), illetve felmerült az aktív hatóanyag mennyiségének szigorúbb korlátozása is. A marihuána-ipar képviselői is támogatják a szabályozás ötletét, de arra figyelmeztettek, ha az túl messzire megy, akkor a fogyasztók az illegális piachoz fognak fordulni.
A jelenlegi szabályozás szerint az ehető marihuánás készítményeket csak opálos, gyerekbiztos csomagolásban lehet árusítani, és tiltva van, hogy előre elkészített ételeket “üssenek fel” fűvel – például úgy, hogy marihuánaolajat adnak csokiszeletekhez. Az ehető készítmények egyébként a marihuána forgalom nagyjából 20-40 százalékát teszik ki – írta a National Journal.
A süteményekkel a legnagyobb gondot az okozza, hogy nehezen kiszámítható a szervezetbe bevitt marihuána adagolása. Egy süteményben ugyanis jóval nagyobb lehet az aktív hatóanyag, a THC mennyisége, mint egy füves cigiben, és míg elszívva szinte azonnal lehet érezni a hatását, a gyomorból felszívódva harminc perc, de akár két óra is eltelhet, mire “beüt”. Így ha valaki nem elég türelmes, és gyorsan sokat eszik meg, könnyedén túlzásba eshet.
Arra, hogy Coloradónak hogyan sikerül szabályozni a kérdést, több másik állam is figyel, mint Arizona, vagy Alaszka, ahol szintén azt tervezik, hogy legálisság teszik a marihuána használatát. A coloradói kísérlet pedig jó mintával szolgálhat nekik.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez