Meg fog lepődni, kit gyászol Obama

Ki gondolta volna a nyolcvanas években, hogy az amerikai elnök hivatalos üzenetben fogja gyászolni egy akkor még lenézett új zenei stílus egyik legfőbb képviselőjét.

Halotta már Frankie Knuckles nevét? Nem? De a house néven ismert elektronikus tánczenéről biztosan hallott már? Ez az a „tucc-tucc zene”, amelyről sokan még mindig azt hiszik, csak arra jó, hogy bedrogozott fiatalok rángatózzanak rá hajnalig, valami diszkóban. Nos Knuckles ennek a zenei irányzatnak volt az úttörője Chicagóban, ahol a nyolcvanas évek közepétől kezdve állt a lemezjátszók mögött a Warehouse nevű klubban, majd saját szórakozóhelyén, kiérdemelve a „House Keresztapja” címet.
A kilencvenes években már Grammy-díjjal jutalmazott Knuckles a kétezres évekre már kiérdemelte a „legendás” jelzőt az elektronikus zene világában, és neve annyira ismert és elismert lett, hogy 2005-ben utcát neveztek el róla Chicagóban. Méghozzá egy fiatal illinoisi szenátor, bizonyos Barack Obama támogatásának is köszönhetően.
A cukorbeteg Knuckles idén márciusban hunyt el, búcsúztatását a héten tartották, amin beszédet mondott illinoisi állam kormányzója, Patt Quinn is. A búcsúztatás alkalmából pedig nem más küldött részvéttáviratot családjának és barátainak, mint az Egyesült Államok elnöke, hivatalos elnöki papíron. A Barack és Michelle Obama által aláírt levél kiemeli: Knucklesnek sikerült összehoznia az embereket úttörő munkásságával, és öröksége tovább él a világ táncparkettjein.
A levelet egyik barátja tette közzé Facebook-oldalán azzal a szöveggel: „Tudod, hogy IGAZI LEGENDA vagy, amikor egy ilyet kapsz…”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez