A legek Kaliforniája

Kaliforniát, az Egyesült Államok egyik legismertebb tagállamát Juan Rodrigez Cabrillo spanyol hajóskapitány fedezte fel 1542. szeptember 28-án. A spanyol befolyás igen hosszúra nyúlt időszaka 1846-ban, Kalifornia önállósodásával ért véget. A Mexikóból kivált terület azonban nem sokáig élvezte az önálló államiságot, mivel 1850. szeptember 9-én – harmincegyedikként – csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz. A nyugaton a Csendes-óceán, északról Oregon, keleten Nevada, délkeletről pedig Arizona által határolt állam déli területein forró sivatagi, a tengerparti sávban kellemes mediterrán, San Franciscótól északra pedig a hűvösebb, kiegyenlített óceáni éghajlati öv dominál. Kaliforniát több okból is a legek államának tekinthetjük, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.
Kalifornia az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb tagállama, gazdasága adja a teljes nemzeti össztermék 13 százalékát.
Kalifornia a 2010-es népszámlálási adatok szerinti 37 253 956 fős lélekszámával Amerika legnépesebb tagállamának számít.
Kalifornia a legnagyobb mezőgazdasági termelő az Egyesült Államokban.
A Los Angeles melletti Hollywoodban gyártják évente a legtöbb játékfilmet.
Kalifornia területén található az Egyesült Államok legforróbb vidéke; a Death Valley-ben mért +57 Celsius fokos hőmérséklet mind a mai napig az amerikai abszolút melegrekord.
Kalifornia egyik leghíresebb természeti látnivalója a Yosemite Nemzeti Park, amely egymagában is több „leggel” dicsekedhet:
Itt található Földünk legmagasabb függőleges gránitfala, a 900 méter magas El Capitan.
A Yosemite-vízesés 739 méteres magasságával az Egyesült Államok legmagasabb vízesése.
A park nevezetességeit alkotó hegyi mamutfenyők közül a 63 méter magas „Giant Grizzly” 2700 éves korával a Föld egyik legidősebb „élőlénye”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez