Juhászkutyákkal keresik Dél-Afrika ritka szárazföldi teknősét

Dél-afrikai természetvédők bejelentették, belga juhászkutyákat vetnek be, hogy felderítsék az ország legveszélyeztetettebb szárazfölditeknős-fajának populációját.

A kétéves Brin az első kutya, mely segíti a kutatókat a hüllők nyomon követésében és védelmében az ország területén – mondta Justin Lawrence, a CapeNature szervezet szakembere.

Hat hónapnyi képzés után tavaly év végén kezdett neki a munkának és a déli sátorteknősfelkutatásának. Munkája elősegíti a populációs becsléseket, az egyedszámok dokumentálását, valamint a védelmi és mentési műveleteket.

A becslések szerint csupán néhány száz ilyen teknős maradt természetes élőhelyén. A déli sátorteknős – ragyogó sárga-fekete teknővel – csak Nyugati-Fokföld tartomány sík vidéki bozótosaiban található meg.

Leginkább a gabona- és borszőlőtermesztés, illetve a városiasodás fenyegeti, amely összességében megmaradt élőhelyeinek több mint 90 százalékától megfosztotta.

Jelenleg a harmadik legveszélyeztetettebb szárazföldi teknős a világon a Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint. Egyúttal a 25 leginkább fenyegetett szárazföldi- és édesvíziteknős-faj közé tartozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez