A zimbabwei hadsereg még mindig saját kezében tartja a gyémántmezőket

A nemzetközi állásfogalalás – a terület demilitarizálása – ellenére Chiadzwaban még mindig nagy a katonai jelenlét, és már halálesetet is jelentettek, melyet katonák követtek el.

A Maturéban található Kutatási és Fejlesztési Központ szerint több mint egy hete katonák elraboltak és megkínoztak, egy „illegális” gyémántmosót Chiadzwaban. A Harare városából származó férfi, Moreblessing Tivirangani szeptember 6-án hunyt el, miután több katona halálra verte. A Kutatási és Fejlesztési Központ jelentette az esetet a rendőrségen, akik Tirivangani testét a Mature-i Központi Kórház és Halottasházba vitték, ahol elrendelték, hogy a jelentésben ez álljon: „Megpróbált lefegyverezni egy katonát.”

 

„Teljességgel igazságtalan, hogy a katonák sosem közlekednek egyedül. Az eluralkodott félelem miatt teljesen elképzelhetetlen, hogy egy civil képes lenne lefegyverezni egy állig felfegyverzett katonát Chiadzwaban.– nyilatkozták a Központban.

 

A mature-i székhelyű szervezet jelentéséből az is kiderül, hogy több Tirivangani megkínzására utaló bizonyítékot találtak.

 

Forrás: Allafrica

Szerkesztette: AHU – Kisvárdai Gyula Balázs

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez