Az ananász lett a gazdák egy részének kedvenc portékája, mivel nagyobb hasznot realizálhatnak rajta, mint a megelőzőleg termesztett banánon. Az előbbi növény azért is előnyös, mert a termőtalajt is védeni képes, mégpedig az eróziótól. Az ugandai Ntungamo nevű kerületben 200 gazda tért át az ananászra. A másodlagos haszna is fontos: a tehenészetekben az állati takarmányként hasznosítják a péppé feldolgozott gyümölcsöt. Az utóbbi időben számos gazda kért és kapott tanúsítványt egy azt kiállítani hivatott szervezettől, a Pineapple Innovációs Platformtól arról, hogy a termék, amit a piacra visznek, bio. Ezen túl az export is szempont, mivel a napenergiával szárított ananász igen jó áron kel el. Az ökológiai gazdálkodás mozgalmát is jelentő szerveződés – elnevezése: Ntungamo – a betartott termesztési eljárásokat egyfelől igazolja, másfelől segíti a helybélieket, hogy termékeikkel megtalálják a piaci réseket. A napon szárított ananász kilója akár 12 dollár is lehet, jóval több, mint a „normál” gyümölcs. Az Uganda Befektetési Hatóság pedig úgy becsüli, hogy mintegy 5000 hektáron termeszt legalább 2500 kisbirtok ananászt. Uganda arról is nevezetes, hogy a legnagyobb afrikai termelője és exportőre a nemzetközileg tanúsított ökológiai gyümölcsöknek és zöldségféléknek.
Ha unod a banánt, válts ananászra!
Túl azon, hogy gazdaságosabb a banánnál az ananász, de még extra jövedelmet is képesek elérni ugandai kisbirtokosok, mivel ráálltak a biotermesztésre, amit a piac kész bőkezűen honorálni.
(Visited 1 times, 1 visits today)