Kitűzték a választások időpontját Kongóban

2011. november 27-ére tűzték ki az új elnökválasztás első fordulójának időpontját a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A második fordulót várhatóan 2012. február 26-án tartják majd, ami egybeesik a tartományi választások időpontjával is.

Amennyiben az új elnököt már az első fordulóban megválasztják, hivatalába 2012. január 10-én iktatják majd be, ha azonban a jelöltek közül senki nem szerzi meg a szükséges 50 százalékos többséget és sor kerül a második fordulóra is, a ceremóniát 2012. április 4-én tartják meg.

A közeljövőben esedékes szenátori és kormányzói választások miatt az afrikai államban a választási folyamat egészen 2013. augusztus 8-áig elhúzódik.

Kongó jelenlegi elnökét, Joseph Kabilát 2006-ban nevezték ki: az akkori elnökválasztás volt az első demokratikusan megtartott szabad választási folyamat az országban az 1960-ban elnyert függetlenség óta. A választások lefolytatását akkoriban szinte teljes egészében a nemzetközi közösség finanszírozta, hogy így segítse pénzügyileg is az évekig tartó háborúzás miatt romokba döntött országot.

2009 végén a kongói kormány erre utalva bejelentette, hogy a 2011-2013-as választások költségeit az ország maga fogja állni, de hozzátették, szükség esetén nyitottak lesznek külföldi pénzügyi segítség fogadására.

A kongói kormány és hadsereg számára továbbra is gondot okoznak az ország keleti részén működő lázadó csoportok és fegyveres milíciák.

Forrás: News 24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez