Már meghaladja a százezret a dohánytermesztéssel foglalkozó zimbabwei kistermelők száma, amire az is magyarázat, hogy az általuk készített úgynevezett hővel szárított dohány keresett termék a világban: a nemzetközi top-on vannak portékáikkal. Ugyanakkor – tette közzé a zimbabwei erdészeti bizottság szóvivője, Violet Makoto az aktuális adatot – évente 50 ezer hektár erdőt tesznek tönkre a füstölnivalót termelő gazdák, sem a természetes, sem az ültevény erdőket nem kímélik. Andrew Matibiri, a Dohányipari Marketing Board vezérigazgatója a bajokozást a tudatlansággal, a rossz gazdálkodási gyakorlattal magyarázza, illetve azzal, hogy a legutóbbi időkig hiányoztak a más megoldást kínáló lehetőségek. A Tobacco Research Board (TRB) egy új, energia-hatékony eszköz bevezetésével a gazdákat arra veszi rá, hogy a szárításhoz vegyék igénybe a legalább 50 százalékkal kevesebb tüzelőanyagot felhasználó eljárást, amit rakéta pajtának neveznek. Már csak azért is, mert minimalizálni lehet a környezetszennyező káros anyagok levegőbe való kibocsátását. Emellett tavaly október óta működik a fenntartható erdősítés programja, mely 35 millió dollárt fordít a következő hét évben új erdők telepítésére.