Egyre több kongói menekült térhet haza

Lusaka – Zambiában felszámolnak két menekülttábort, ahol 40 ezer ember él átmenetileg, akik a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból érkeztek – jelentette az ENSZ menekültügyi szerve.

A tervek szerint az északon található Kala tábort jövő hét kedden zárnák be, a közelben lévő Mwange tábort pedig majd csak október végén – mondta az ENSZ menekültügyi főmegbízottja.

„Összesen 40 ezer kongói menekültet sikerült hazájába visszatelepíteni 2007 óta” – mondta Phillipe Creppy (UNHCR). Márciustól további 6200 menekült tért vissza Kongóba, köszönhetően annak, hogy mindkét kormány támogatja a menekültek hazatérését. Az emberek eddig önszántukból tértek vissza Kongóba, de azokat a menekülteket, akik nem akarnak hazamenni, áttelepítik az észak-nyugati Mahebába.

„A terv az volt, hogy 2010-ben 7 ezer menekültet telepítsünk vissza. A hajlandóság is megvan a menekültek körében, mindkét táborból”.

A menekültek többsége – több millió ember – 1998-ban hagyta el országát, amikor kitört a háború Kongóban. A háború során több mint 5,4 millió ember halt meg.

A 2006-os választások kimenetele viszont több menekültet is arra biztatott, hogy visszatérjen.

forrás: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez