Francia állampolgár lesz a túszmentő muszlim férfi

“Nem zsidókat mentettem meg hanem embereket!” – hangsúlyozta Lassana Bathily, aki Maliból érkezett Franciaországba. Négy éve dolgozott abban a kóser boltban, ahol múlt pénteken egy iszlamista terrorista lelőtt négy túszt Párizsban.

Hat túsz – köztük egy csecsemő – életét mentette meg az afrikai muzulmán fiatalember, aki egy hűtőtérben rejtette el őket. Neki magának sikerült kimenekülnie a főkapun, mielőtt a szintén afrikai származású terrorista, Coulibaly lezárta volna azt. Lassana Bathily tájékoztatta a kommandósokat a helyzetről. Ennek következtében sikerült úgy megölni a terroristát, hogy annak nem volt ideje vérfürdőt rendezni a túszok között.

Ezért a hőstettért a Maliból származó fiatalember soron kívül megkapja a francia állampolgárságot – közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki Párizsban részt vett a terrorizmus ellen megrendezett nagy felvonuláson, külön méltatta a muszlim fiatalember hőstettét. Erről Izraelben úgy szereztek tudomást, hogy a túszok a hűtőtérből felhívták az ottani televíziókat és rádiókat, és élőben számoltak be a terrorakcióról, melyet érthetően nagy figyelem kísért Izraelben.

Lassana Bathily négy éve dolgozott a kóser boltban, ahol soha semmi problémája nem volt a vallása miatt. Mindenki tudta róla, hogy gyakorló muzulmán, de mégis befogadták a 24 éves afrikai fiatalembert. Olyan volt nekem a bolt, mint egy nagy család – mesélte a Maliból Franciaországba került fiatalember, aki nem csak a francia állampolgárságot kapja meg kedden, de a becsületrendet is, mert megmentette hat túsz életét a múlt pénteki terrorakció során Párizsban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez