Ártatlan férfiakat tett pedofil bűnözőkké a floridai rendőrség

A WTSP televízió egy éven át tartó oknyomozó sorozattal leplezte le, hogyan csalnak csapdába a rendőrök törvénytisztelő embereket, akiket aztán alaptalanul tartóztatnak le azzal, hogy kiskorúakat akartak megrontani.

Gyerekekre vadászó “szexuális ragadozókká” tettek teljesen ártatlan embereket floridai rendőrkapitányságok, hogy szabálysértő nyomozásokkal növeljék a letartóztatási statisztikáikat és egyben pénzt gyűjtsenek maguknak – derült ki a WTSP televízió oknyomozó újságírója, Noah Pransky tényfeltáró sorozatából.

A riporter tavaly kezdett el mélyebben belenézni a helyi rendőrség gyakorlatába, amikor magukat kiskorú lányoknak kiadó rendőrök csaltak csapdába szexpartnert kereső embereket, akiket aztán pedofil bűnözőnek beállítva tartóztattak le, és akik nagy többsége ellen aztán az ügyészség nem emelt vádat, bűncselekmény hiányában. Nevük azonban még mindig megtalálható a letartóztatásukról szóló rendőrségi közleményekben és az arról szóló újságcikkekben az interneten.

A floridai rendőrök rutinszerűen vettek fel kapcsolatot olyan, jellemzően 25 alatti férfiakkal, akik társkereső oldalakon kerestek maguknak felnőtt parnereket, majd beszélgetés közben azt állították, hogy kiskorúak, és ők kezdeményezték, hogy szexeljenek. Egy 27 éves férfit például az otthonában tartóztattak le, mint szexuális ragadozót, csak azért, mert nem fejezte be azonnal a beszélgetést, miközben többször is kijelentette, hogy nem akar találkozni kiskorúakkal.

A WTSP cikksorozata szerint a szabálysértő letartóztatások és akciók egyik mozgatórugója az volt, hogy a letartóztatási statisztikákat növeljék, és a televíziók számára készített sajtótájékoztatókkal bizonyítsák az embereknek, milyen jó munkát végeznek a pedofil ragadozók elleni küzdelemben.

Még fontosabb volt, hogy a letartóztatások jó bevételi forrást jelentettek. A floridai törvények értelmében ugyanis lefoglalhatták és megtarthatták maguknak a letartóztatott emberek autóit, ami több tízezer dolláros bevételt jelentett a rendőrségek számára. A szövetségi kormánytól pedig több millió dollárt kaptak erre a programra.

A televízió sorozatának meg lett az eredménye. Miután Pransky elkezdte közölni cikkeit és beszámolóit a gyakorlatról, a töredékére csökkentek a szabálysértő akciók és letartóztatások, amiket szakértők haszontalannak és erőforráspazarlónak neveztek. Az amerikai igazságügyi minisztérium pedig közölte, vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, egészen pontosan mire és hogyan használták fel a rendőrségek a szövetségi kormányzattól kapott milliókat az érintett floridai rendőrségek.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez