Top 5 fűszer, ami csodát művel az agyaddal
Bizonyára mindenki hallott már különféle módszerekről, mint például a meditáció, a mély légzés vagy az agytréning, amelyek segítségével egyesek szerint fejleszthető az agykapacitás és elősegíthető a szellemi frissesség. Az étrendünk is fontos szerepet játszik az agy működésében. Konyhánkban lévő gyógynövények és fűszerek hasznosnak bizonyulhatnak a memóriánk javításában és az agy működésének növelésében. Íme, tíz olyan fűszer, amelyek hozzájárulhatnak az agyműködés fellendítéséhez:
1. Kurkuma: Ha kurkumával fűszerezzük az ételeinket, élesebben vág majd az eszünk! A kurkumában található kurkumin nevű vegyület csökkenti az agyban képződő lerakódásokat, amelyek az Alzheimer-kór egyik okozói. Emellett javítja a memóriát és antidepresszáns hatása is van.
2. Kakukkfű: Ez a fűszer támogatja az agy egészségét. Illóolajai növelik az omega-3 zsírsavak szintjét az agyban, amelyek védelmet nyújtanak az időskori kognitív romlástól és az elmezavartól. A DHA nevű zsírsav elősegíti az agysejtek megfelelő működését és fejlődését.
3. Oregánó: A magas antioxidáns-tartalmú oregánó hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket. Egy tanulmány szerint az oregánó javítja a mentális jólétet és szabályozza a hangulatot. Csökkentheti a szorongást és fejleszti a tanulási és koncentrációs készségeket.
4. Rozmaring: Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkező rozmaring védi az agyat a szabadgyökök okozta károsodásoktól. A benne lévő karnozinsav hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer-kór, és a stroke ellen. Emellett javítja az agyműködést és a vérkeringést az agyban.
5. Zsálya: A zsálya is segíthet az agyműködésben. Illóolajai és antioxidánsai hozzájárulnak az agy egészségéhez és a memória javításához.
Ezen fűszerek rendszeres fogyasztása mellett fontos az egészséges étrend, a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele is az agy optimális működéséhez
Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.