Tűzszüneti felhívás Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – Tűzszünetet, és az Afrikai Unió közvetítésével azonnali tárgyalásokat sürgetett Laurent Gbagbo, miután a riválisát támogató fegyveresek támadásba lendültek.

 

 A hatalmához ragaszkodó elnök szorult helyzetben van. A politikai riválisát támogató Új Erők fegyveresei Nyugaton és Keleten komolyabb ellenállás nélkül nyomulnak előre. Nyugaton sikerült elfoglalniuk Issiát, ami 200 km-re található San Pedro kikötővárostól, a kakaó export központjától. Keleten, a ghánai határ közelében is előrenyomultak az Alassane Ouattarát támogató csapatok, amelyek Bondoukou után Abengouraut is bevették.

 Az elefántcsontparti politikai krízis 2010 november 28-án kezdődött, miután az elnökválasztáson vesztes Laurent Gbagbo nem volt hajlandó átadni a hatalmat Alassane Ouattarának. Ouattara, az elnökválasztás nemzetközileg elfogadott győztese az abidzsáni Golf Hotelben tartózkodik, amit az ENSZ békefenntartói védenek. Az Afrikai Unió a válság rendezése érdekében több közvetítőt is küldött a nyugat-afrikai országba, hogy békés megoldást találjanak, de a kísérletek nem jártak sikerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez