Most akkor mennyi vizet igyunk?

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás nagy jelentőséggel bír, különösen a kánikulában. Azonban fontos tudni, hogy mind a túl sok, mind a túl kevés folyadékbevitel negatív hatásokkal járhat.


A túl sok víz fogyasztása – a sók pótlása nélkül – vízmérgezést, más néven hiponatrémiát eredményezhet. Ez a véráramban lévő abnormálisan alacsony nátriumszint miatt a sejtek belsejének elárasztását okozza. Egy példa erre egy tragikus eset, amikor egy amerikai nő túl sok vizet ivott meg egyszerre, és a vízmérgezés következtében meghalt. A szervezet nátriumszintjének csökkenése az egyik fő probléma, és a vesék is túlterhelődhetnek, mivel egyszerre csak körülbelül egy liter vizet tudnak megtisztítani óránként. Ezért inkább folyamatosan kortyolgassunk keveset, és ne várjuk meg az erős szomjúság érzését, mert az már önmagában dehidratált állapotot jelez.


A túl kevés víz fogyasztása szintén problémás. Dehidratáltsághoz vezethet, ami más egészségi bajokhoz is kapcsolódik. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti. A vesék, a keringés és az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor a túlzott folyadékfelvétel káros lehet. Ezért fontos, hogy figyeljünk a testünk jeleire, és tartsuk meg a megfelelő egyensúlyt.


A Víz: Az Örök Aduász
A víz a legjobb választás a folyadékpótlásra. Energiamentes, könnyen hozzáférhető és hatékonyan pótolja a szükséges folyadékmennyiséget. Ha unjuk önmagában, ízesíthetjük gyümölcsökkel vagy más természetes ízesítőkkel. Fontos, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszuk, és figyeljünk a testünk jelzéseire!

Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez