Állást keres Japánban? Próbálkozzon a kisboltokkal!

Japánnak számos jól ismert szimbóluma van, melyet a külvilág felé közvetít. Mindenki, aki az országba látogat biztosan elmegy a legelterjedtebb kisboltokba, melyek ma már szintén Japán tipikus jelenségévé váltak. Az üzletek most bajban vannak: nincs elég munkavállaló.

Az úgynevezett Konbini-k, vagyis a convenience store elnevezésű üzletek nagyon praktikus kisboltláncai behálózzák Japánt. Szinte minden kapható, amire az embereknek a hétköznapokban szüksége lehet, és tuti hogy van egy a közelben. A Business Journal  friss cikke szerint a kisboltok a figyelem középpontjába kerültek, ugyanis kiderült, hogy az üzletekben súlyos munkaerőhiány van. A Japánok pánikba estek, hiszen mi lenne velük, ha nem kapnák meg gyorsan és olcsón a napi betevőt?


A probléma forrása úgy tűnik, hogy a boltok őrült ütemben történő bővülése, ugyanis megállás nélkül újabb és újabb üzletek nyílnak. Ebben az évben az 7-Eleven nevű hálózat 1600 új üzletet nyitott Japánban, a FamilyMart 1300-at, a Lawson pedig 1100-at. Ez csak idén 4000 új kisboltot jelent. Az új boltokba pedig rendszerint új munkaerőre is szükség van, de az még a tulajdonosokat is meglepte, hogy milyen sokra. Kiderült, hogy egy üzletben váltott műszakban összesen 20 ember dolgozik, négyezer üzlet esetében ez azt jelenti, hogy nagyjából 80 ezer új munkavállalóra van igény.

Ne feledjük, hogy a japán társadalom öregszik, így a egyre nehezebb megbízható fiatal munkaerőt találni, arról nem is beszélve, hogy egyre kevesebb fiatal keres részmunkaidős állást. Sok helyen ezért az átlag órabéreket 800-ról 1100 jenre (2300 Ft)  emelik. Kérdés, hogy a béremelés elég e ahhoz, hogy legyen elegendő alkalmazott?

Úgy néz ki, hogy a kisüzlet-láncok különböző módszerekkel próbálkoznak. Néhány hely hajlandó néhány órában is dolgoztatni embereket, sőt idős embereket is felvesznek. „Csak azért, mert valaki nyugdíjas, még nem jelenti azt, hogy nem tud a polcokra termékeket pakolni.” Sok helyen külföldieket is szívesen alkalmaznak, különösen diákokat. Nekik kézikönyveket adnak, hogy hogyan kell helyesen bánni a vevőkkel, és hogyan kell helyesen beszélni. Ez ad most lehetőségnek sok olyan külföldinek, aki szívesen dolgozna Japánban.

Természetesen a munkaerőhiány nem országos, és néhány területen nincsenek személyzeti problémák. A jelenlegi helyzet azonban sok új lehetőséget nyithat, ugyanakkor senki nem kaphat munkavállalói vízumot a 7-Eleventől, de kis extra pénznek kiváló lehet.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez