Texas korlátozta az abortuszokat

Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága támogatja Texas jogát az abortuszhoz. Kimondta, hogy Texas érvényesítheti a klinikákon a vitatott állami jog korlátozását. Az New Orleansi 5. kerületi fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy Texas előírhatja a klinikái számára, hogy ugyanazoknak a feltételeknek kelljen megfelelnie az ilyen műtéteknek, mint a kórházaknak. Ez könnyen lehet, hogy az állam hét, ún. abortuszklinikájának a bezárásához vezet.

Augusztusban egy alacsonyabb szintű bíróság már kimondta, hogy az ilyen követelmény alkotmányellenes, mert adott esetben ez aránytalan terhet jelenthet a nők számára az orvos felkeresésében. A republikánusok és további konzervatív szervezetek erre azt mondták, hogy Texasban törvény védi a nők egészségét.
Ugyanakkor kritikusok arra hívják fel a figyelmet, hogy a most elfogadott módszer egyfajta hátsó kaput fog jelenteni ahhoz, hogy törvényen kívülinek nyilvánítsák az abortuszt magát, pedig ez egy alkotmányos jog az USA-ban egy 1973-as Legfelsőbb Bírósági ítélet óta.
Jennifer Dalven, a Polgári Jogi Unió ügyvédje a döntés után kijelentette: „Ez egy tragikus nap a texasi nők számára. A Bíróság döntése figyelmen kívül hagyta azokat a szakmai érveket, amik szerint egy ilyen ítélet sérti a nőket és hátrányos helyzetbe hozhat egyeseket ahelyett, hogy a nők helyzetének a könnyítését eredményezné.”
Ha a törvény kiállja a további törvényességi kritikákat, akkor a klinikák kénytelenek lesznek költséges korszerűsítéseket eszközölni, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Greg Abbott Texas republikánus főügyésze kiállt a vitatott törvény mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez