A Szovjetunió bukása óta nem volt ilyen nagy a háborús veszély

Ezt nyilatkozta Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonsági konferencia szervezője a tanácskozás megkezdése előtt a Deutsche Welle német közszolgálati médiának. Miért ilyen nagy a háborús veszély? Mert nincs bizalom a nagyhatalmak között, konfliktus viszont bőven van: Szíria, Koreai-félsziget, Ukrajna és így tovább.

Az Egyesült Államok elnöke rendszeresen katonai megelőző csapással fenyeget a Koreai-félszigeten és ez egyáltalán nem növeli a biztonságérzetet. Észak-Korea diktátora nukleáris háborúval fenyegeti az Egyesült Államokat, miközben mosolyoffenzívát folytat Dél-Koreával szemben. Kína és Oroszország tárgyalásokat sürget az USA és Észak-Korea között. Mike Pence alelnök legutóbb erről úgy nyilatkozott, hogy ennek nincs akadálya, de semmi sem mutat a párbeszédre.

Ugyancsak a párbeszédet hiányolja Wolfgang Ischinger a Közel-Keleten, ahol Szíriában hetedik éve dúl a polgárháború, melyben a nagyhatalmak a szemben álló feleket támogatják. Súlyosbítja a helyzetet Törökország aktív katonai beavatkozása Szíriában. Ráadásul Törökország NATO-tagállam létére olyan erőket támad, melyeket az USA fegyverzett fel.

Ukrajnában az amerikaiak a kijevi kormányzatot támogatják, míg Oroszország a keleti tartományokban levő szakadár orosz vezetésnek nyújt pénzügyi és katonai segítséget. Ez is potenciális konfliktusveszély az USA és Oroszország között – hangsúlyozza Wolfgang Ischinger. Washington és néhány NATO-tagállam Európa orosz fenyegetettségéről beszél, de erről más európai tagállamok egyáltalán nincsenek meggyőződve. Közéjük tartozik Németország és Magyarország is. A NATO-n belül ez nyílt ellentétet jelent, hisz míg az USA és szövetségesei az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását kívánják, addig Németország és sok más európai tagállam szeretne véget vetni azoknak.

Téma tehát bőven van a müncheni biztonsági konferencián, melynek szervezője kiemelte a párbeszéd fontosságát a nagyhatalmak között. A párbeszéd hiánya ugyanis növeli a háborús veszélyt, mely a Szovjetunió 1991-es bukása óta nem volt ilyen nagy a világban – mondta Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonsági konferencia szervezője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez