Így jár, aki dél-koreai sorozatokat néz északon

Legalább ötven észak-koreai kormánytagot és katonai vezetőt végeztek ki eddig idén, a dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálat jelentése alapján. A dokumentumból kiderül, hogy a tízen közülük a déli szomszédok által készített szappanoperák nézéséért, alkalmi szexuális kapcsolatokért és kenőpénzek elfogadásáért került sortűz elé.

A hírszerzés szerint folytatódó tisztogatás áldozatai kapcsolatba hozhatóak a tavaly kegyekből kiesett Csang Szongthekkel. Kim Dzsongun nagybátyját tartották a pártfőtitkári pozíció várományosának. Szongtheket 2013 decemberében letartóztatták és kivégezték különféle államellenes vádak alapján. A jelenlegi tisztogatási hullám arra enged következtetni, hogy Kim Dzsongun igyekszik eltávolítani az minden potenciális ellenzékit, helyette saját hatalmi bázist épít ki, mivel a szappanopera-nézés vádja igencsak koholtnak tűnik. Észak-koreai disszidensek elbeszéléseiből kiderül, hogy dél-koreai és kínai televíziós műsorok másolatai széles körben elérhetőek a diktatúra feketepiacain. Az észak-koreai vezetés minden igyekezete ellenére nem tudja megakadályozni, hogy idegen befolyások érjék polgárait, amióta a különböző elektronikus adathordozók és mobiltelefonok könnyen rejthetővé váltak.
A hírszerzési jelentésből még az is kiderült, hogy lefokoztak 200 tüzérségi tisztet, mivel túl alacsony pontossággal lőttek hadgyakorlatokon. Továbbá Észak-Korea kibővítette politikai börtönei kapacitását, valamint hackerekkel támadják a dél-koreaiakat mobiltelefonos játékokon keresztül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez