DÉL-AMERIKAI PEZSGŐK: növekvő termelés, bővülő piac

A pezsgőfogyasztás az egész világon évente összesen mintegy 2,2 milliárd palacknyi, amelynek mintegy 15%-át a klasszikus champagne adja. Ennek a kizárólagos oltalom alatt álló francia nemes nedűnek az eladásai azonban csökkenőben (2012: – 5%) vannak, miközben az elmúlt évtized során mintegy négyszeresére nőtt a más országokban készült gyöngyöző italok mennyisége.

Pezsgőkből az Egyesült Államok piacán fogy évente a legtöbb, tavaly 210 millió palack, amelynek közel fele importból származott. A második hely Nagy Britannia fogyasztóié, akik 180 millió palackot vásárolnak, de annak csak elenyésző hányada belföldi eredetű. Harmadikként az első számú termelő, Franciaország rangsorol, ahol 175 millió palacknyit értékesítenek, amelyeket döntően hazai termelők állítanak elő. Egy piackutató intézet által a közelmúltban készített elemzés szerint a pezsgő fogyasztásának bővülése a világon a következő három év során összességében elérheti a 30%-os mértéket is.

A pezsgő iránti növekvő kereslet kielégítésben a dél-amerikai országok is egyre nagyobb szerepet játszanak. Argentínában 2012-ben 19%-kal több pezsgő készült, mint a megelőző évben, ami már 55 millió palackot jelent. Brazíliában egy évtized alatt 250%-kal nőtt az előállított pezsgő mennyisége, amely jelenleg 20 millió palackot tesz ki. Chile tavalyi pezsgőtermelése még csak nagyjából 15 millió palack volt, de ez 30%-kal nagyobb mennyiség a két évvel korábbinál. Mindhárom ország az exportját is növelni tudta: az elmúlt évben Brazília 43%-kal, Chile 9%-kal, Argentína 8%-kal nagyobb értékben adott el pezsgőt külföldön. A várható kilátásaikat illetően kedvező fejlemény, hogy a latin – amerikai országokban, amelyek boraiknak is legfontosabb felvevői, a pezsgőpiac 2012-ben 14%-kal bővült és a növekedés várhatóan az idén sem lassul.

E meghatározó dél-amerikai pezsgőtermelő országok esetében természetesen nem csak mennyiségi előrelépésről van szó, ugyanis termékeik egyre jobb minőséget képviselnek, amiről nemzetközi sikerek is tanúskodnak.

EspumantesBrasil

Ennek egyik legfrissebb példája, hogy az idén novemberben sorra került legjelentősebb nemzetközi versenyen (Effervescent du Monde, Dijon, Franciaország) a legmagasabb pontszámot elértek közé egy brazil pezsgő is bekerült (7 francia, 2-2 spanyol és olasz, valamint 1-1 dél-afrikai és kanadai társaságában). Ezt a Vinícola Campestre (Campestre da Serra – Rio Grande do Sul) álítja elő, amely egy negyven éve működő családi vállalkozás és éves össztermelése eléri 200 ezer hektolitert. A díjnyertes, tartályban erjedt “Brut Zanotto” alapanyaga a Chardonnay szőlő, helyi fogyasztói ára 40 BRL körüli (kb. 3.800 HUF).

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez