Érezni a tavaszi szellő illatát. Nagyjából ennyit jelent a tavaszt köszöntő Sam El-Nesszim vagy Sammun Nisszím. Szerte Egyiptomban a szabadba mennek ilyenkor az emberek, piknikkel ünneplik a megújulást.
Az ünnep a fáraók korába nyúlik vissza, és évről évre a kopt keresztény húsvét hétfőjén tartják. Megtelnek ilyenkor a parkok, a vendéglők, a strandok, a mozik. Tegnap sem volt másképp.
A Sammun Nisszímhez sok minden fonódik. Már az ókori görög életrajzíró, Plutarkhosz is beszámolt arról, hogy ezen a napon Egyiptomban a nép sós halat, fejessalátát és hagymát fogyasztott. Nincs ez másképp ma sem: reggel a nők közül sokan felvágnak egy hagymát és megszagolják, így indul a nap. A hagymáról már a fáraók idejében azt tartották, hogy elűzi a rossz szellemeket és így meggyógyítja a betegeket is.
Az ilyenkor hagyományosan fogyasztott hal a fiszíkh: hagyma mellett sok-sok citrommal kínálják. Nagyon kellemetlen a szaga, de ez ilyenkor, úgy tűnik, senkit nem zavar. “Ezen a napon az egész ország fiszíkh-bűzben úszik” – mondja az Al Arabiya televíziónak egy kairói pilóta, Maruán El Ghazaly. Aki elismeri, hogy a hal szaga zavarja, de azt mondja: kárpótolja érte az egész országot elárasztó ünnepi hangulat.”Ez az egész az egyiptomiságunk része… a keresztények is, a muszlimok is ünneplik.”
A szintén kairói Eman Juszri azt meséli, hogy a nap a boldog gyermekkori emlékeit hozza vissza, köztük az ilyenkor hagyományos tojásfestést. Egész életükben minden évben így ünnepelték a tavaszt. A fiszíkh szaga pedig szerinte viszonylag könnyen eltüntethető: jól meg kell tisztítani a halat tálalás előtt, a kezünkről meg leviszi a kellemetlen illatot a citrom.