Csak szürkésfehér por maradt Irak legrégibb keresztény kolostorából

Semmi kétség, műholfelvételek is bizonyítják: a földdel tette egyenlővé Irak ősi kolostorát az ISIS.

A Szent Illés kolostor 1400 éve állt Moszul közelében, Irak északi részén egy hegyen. Elemzők szerint nem most rombolták le, hanem még 2014 végén, amikor az iszlamisták kézre kerítették a félmilliós várost és környékét. Legalábbis rre engednek következtetni azok a műholdképek, amelyeket most publikált az Associated Press. A világ most szerzett tudomást a dologról.

illés

Moszul egyik katolikus papja már korábban figyelmeztetett arra, hogy a város és környéke keresztény múltját barbár módon a földdel teszik egyenlővé az ISIS harcosai. “Ez kísérlet arra, hogy kiűzzenek bennünket Irakból, megsemmisítsék a létezésünket ezen a földön” – mondta Paul Thabit Habib atya, aki most a kurd igazgatású Irbilben él.

Az Iszlám Állam már érkezéskor a célkeresztjébe vette más vallási és etnikai kisebbségekkel együtt a keresztényeket is Irakban és a szomszédos Szíriában, elkobozta a tulajdonaikat, arra kényszerítette őket, hogy térjenek át az iszlámra, fizessenek különadót vagy meneküljenek el. Több kolostort és templomot rombolt le, meg olyan világszerte ismert ókori műemlékeket, mint Nimrud, Hatra és Ninive Irakban vagy Palmüra Szíriában.

A Szent Illés kolostort, aminek a megsemmisítéséről csak most szerzett tudomást a világ, asszír szerzetesek alapították a 6. század végén. Később a káldeusoké lett. 1743-ban a szerzetesei ultimátumot kaptak a perzsa hadseregtől: azt követelték tőlük, hogy tagadják meg hitüket, térjenek át az iszlámra. Visszautasították ezt, mire 150-et lemészároltak közülük.

Thabit atya azt mondta az AP-nek, hogy a kolostor egyfajta búcsújáró hellyé vált, sok keresztény látogatta, vett részt az istentiszteletein és kérte annak a szentnek a bocsánatát, aki a helyet alapította. Vagyis Szent Illését. “A kolostor egész Moszulból vonzotta az embereket, nemcsak keresztényeket, muzulmánokat is. Minden költő, történész és utazó megemlítette az írásaiban. Nagyon fontos helyévé vált az iraki vallástörténetnek.”

illés3

Az 1970-es években a kolostor az iraki köztársasági gárda támaszpontja lett, és 2003-ban az egyik fala megrongálódott, amikor egy iraki T-72-es tankot rakétatalálat ért az amerikai invázió során. Később az amerikai hadsereg is bázisként használta a kolostort, mielőtt egy tábori lelkész fel nem ismerte a jelentőségét, és az amerikaiak ki nem vonultak onnét.

Stephen Wood elemző azt mondja a ma megjelent műholdképekről, hogy azok azt sugallják: a kolostort még 2014 augusztusa és szeptembere között rombolták le, két vagy három hónappal azután, hogy az ISIS a kezére kerítette Moszult, és megparancsolta azoknak a keresztényeknek, akik még nem mentek el, hogy távozzanak ők is.

A képek a szakértő szerint arról beszélnek, hogy a kőfalakat gyakorlatilag szétmorzsolták, bulldózerekkel, pörölykalapácsokkal, és vélhetően robbantásokkal. Csak szürkésfehér por maradt belőlük. Semmi más.

Közben Ninive tartományból egy biztonsági forrás azt erősítette meg a BBC-nek, hogy az ISIS fegyveresei felrobbantották a kolostort, ami teljesen megsemmisült.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez