Kiterjedt hálózat készíthette elő a bangkoki robbantást

Legalább tíz ember gyanúsítható azzal, hogy részt vett a héten elkövetett, húsz halálos áldozatot követelő bangkoki robbantásos merényletben – jelentette ki csütörtökön a thaiföldi rendőrség főkapitánya. A katonai hunta ugyanakkor valószínúazt hangsúlyozta

Korábban a rendőrség arról beszélt, hogy legalább három személy, köztük egy külföldi férfi hajtotta végre a thaiföldi főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál lévő Eravan hindu szentély elleni hétfő esti támadást.

“Ez egy kiterjedt hálózat. Az előkészületek számos ember bevonásával zajlottak, nem kevesebb mint egy hónapon át” – mondta Szomjot Pumpunmuang rendőrfőkapitány újságíróknak. “Legalább tizen kellett lenniük” – tette hozzá.

A thaiföldi hatóságok csütörtökön azt is jelezték, hogy még a nap folyamán az Interpolhoz fordulnak, hogy segítséget kérjenek a merénylet fő gyanúsítottjának felkutatásához, bár nem tudják egyelőre, hogy a pokolgépet a helyszínen elhelyező férfi elhagyta-e már az országot.

Kedden egy másik robbantást is elkövettek Bangkokban, ám az ismeretlen elkövető terve meghiúsult, a robbanószerkezet ugyanis vízbe esett, ott robbant fel, így nem voltak áldozatok.

A rendőrség szerdán egymillió thai baht (7,8 millió forint) pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek. Egy taxis segítségével sikerült fantomképet készíteniük a sárga pólós, fekete napszemüveges fiatal férfiról, és lakossági bejelentésekből tudják, hogy a férfit hallották valamilyen idegen nyelven beszélni, ami “nem angol” volt. Két társát is keresik.

A merénylet indítéka továbbra sem ismert, a terrorcselekményt eddig semmilyen csoport nem vállalta magára.

A thaiföldi katonai kormányzat ugyanakkor csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: “valószínűtlen”, hogy egy nemzetközi terrorcsoport állna a robbantás mögött. Vinthai Szuvari ezredes, a junta egyik szóvivője azt is kijelentette, hogy a támadás nem közvetlenül kínai turisták ellen irányult.

A robbantás húsz halálos áldozatából hét volt kínai, és a kórházba szállított sebesültek között is 26 kínai van.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez