A turistaparadicsomokban 16-szor annyi vizet fogyaszt egy ember, mint a szomszéd faluban

Ázsia, Afrika –  Ebből már most is sok konfliktus van, de a jövőben még sokkal több várható – állapítja meg a Tourism Concern nevű nemzetközi szervezet felmérése. Bali szigetét, Gambia tengerpartját, Zanzibárt és az indiai Goát vizsgálták meg ebből a szempontból.
 
 
Zanzibárban a legnagyobb a kontraszt. Ott ugyanis a helyi lakosság azt állítja, hogy nekik azért jut csak 93 liter víz, mert az ötcsillagos luxusszállodák egy turistának 3200 litert biztosítanak! Ezért a szállodák kénytelenek fegyveres őrökkel védeni a vízvezetéket, mert a dühös helyi lakosok megfúrják azokat. Részben így akarnak vízhez jutni, részben pedig vészhelyzetet kívánnak előidézni a szállodákban, ahol a turisták elvárják a golf pályák folyamatos locsolását.
Goa környékén a parasztok azt állítják, hogy azért apadnak el a kutak a faluban, mert a turistaparadicsom elszippantja a vizet előlük. A többi helyszínen is nagyjából hasonló a helyzet, ez pedig konfliktusforrást jelent mindenütt.
A nemzetközi szervezet arra hívja fel a kormányokat, hogy a turistaparadicsomok kifejlesztése mellett ne feledkezzenek meg a saját polgáraikról sem, mert egy vízért folytatott esetleges “háború” veszélybe sodorhatja a turistaparadicsomok prosperitását mind Afrikában, mind pedig Ázsiában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez