Munkanélküliek számháborúja Dél-Afrikában

Dél-afrikai Köztársaság, Johannesburg – A dél-afrikai kormány statisztikai ügynökségének felmérése alapján csökkent a munkanélküliség az országban. A valóság viszont ennél egy kissé árnyaltabb.
 

A kormány adatai alapján a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékkal csökkent, így 259 ezerrel kevesebben keresnek munkát az országban. A gyáripari, közösségi és a szociális szolgáltatások fejlődése vezetett a növekedéshez. 2009 óta először esett vissza a munkanélküliségi ráta, így jelenleg 24 százalékon áll. Habár azoknak a munkakeresőknek a száma, akik már nem hisznek abban, hogy lenne számuka megfelelő munkahely, 117 ezerrel emelkedett.

Az ország elnökének, Jacob Zumának és kormányának a munkanélküliség problémája okozza a legnagyobb fejtörést. A hivatalosan kiadott munkanélküliségi adatok viszont nem teljesen fedik az igazságot. Rengeteg ember fáradt már bele munkakeresésbe, és ők nem számítanak a munkaképes állástalanok közé, így a hivatalos adatokban sem szerepelnek Nem hivatalos becslések szerint valójában majdnem 40 százalékos a munkanélküliség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez