Tízévesen szülnie kell

A paraguayi kormány elutasította annak a tízéves kislánynak az abortuszkérelmét, akit a nevelőapja erőszakolt meg. Az Amnesty International kérte az asuncioni kormánytól az abortusz engedélyezését.

 

Az ENSZ Emberi Jogi Szervezete genfi állásfoglalásában mélyen elítéli a paraguayi döntést, kiemelve, hogy a kormány a gyermek egész jövője mellett a kislány életét is kockáztatja, ha  a magzat világra hozatalára kényszeríti őt. A WHO, a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet ugyancsak megszólalt a kérdésben, elítélte, hogy számos országban eltűrik, hogy gyerekek anyává váljanak. A kislány nevelőapját letartóztatták, anyja ugyancsak börtönben van, amiért elmulasztotta gyermeke védelmét.

Antonio Barrios, a paraguayi egészségügyi miniszter válaszában azt hangsúlyozta, hogy a lány erős szervezetű és jó egészségi állapotban van. A terhesség ötödik hónapjában az abortusz veszélyes – tette hozzá. Arra nem tért ki, hogy a két hónapja húzódó ügyben miért nem született korábban döntés.

Monsignor Claudio Giménez, a paraguayi püspöki tanács elnöke éppen a közelmúltban nyilatkozott úgy, hogy orvosi indokkal engedélyezni kellene az abortuszt. Ugyanakkor gyilkosságnak nevezte azt.

Paraguayban évente mintegy 600, 14 év alatti gyermek esik teherbe, többségük nemi erőszak következtében. Az ENSZ-vizsgálat egyben arra is rámutat, hogy az Egyesült Államokban ugyancsak gyermekek ezrei hoznak világra csecsemőket évről évre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez