A 100 milliárdos terv Zimbabwében

Zimbabwe, Bulawayo – A zimbabwei miniszterelnök, Morgan Tsvangirai a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) párt kongresszusán azt mondta, hogy csak a pártja tudja megmenteni az ország gazdaságát a „teljes pusztulástól”. Nagy vonalakban azt is elárulta, hogyan.

A miniszterelnök azután beszélt terveiről, hogy újra megválasztották pártja, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) vezetőjének. A politikus elmondta: a következő 30 évben 100 milliárd dollár értékű gazdasági fejlődést szeretne elérni. Tsvangirai szerint csak az MDC által vezetett kormány lenne képes arra, hogy programja megvalósításával évente 10 százalékos gazdasági növekedést produkáljon az ország. A program részletei nem ismertek, a politikus azt mondta, hogy új munkahelyeket kíván teremteni a fiataloknak, és számít a tőkeerős külföldi befektetőkre.

A dél-afrikai ország gazdasága évtizedeken keresztül romokban hevert, a helyzetet a helyi fizetőeszköz 2009-es lecserélésével sikerült stabilizálni. Az egységkormány létrejöttével a gazdaság is beindult. Viszont az új választások körüli vita és az elnök, Robert Mugabe államosításra vonatkozó kijelentései elbizonytalanították a befektetőket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez